Seçmen Çakşırı İçin Harekete Geçtiler

Seçmen Çakşırı İçin Harekete Geçtiler

Geçen günlerde PAÜ’nün ev sahipliğinde yapılan “Seçmen Çakşırı Tür Eylem Planı Çalıştayı”ndan sonra öğretim üyeleri Seçmen Çakşırı için yaptıkları tür eylem planı hakkındaki ayrıntıları aktardılar.

A+A-

Seçmen Çakşırı’nın neslinin tehdit altında olduğunu ve yalnızca Denizli’de yetişmekte olan endemik bir bitki türü olduğunu belirten Prof. Dr. Gürkan Semiz bitki türü için hazırlamış oldukları tür eylem planı ile alakalı ayrıntılardan bahsetti. Semiz, Denizli ilinin Acıpayam İlçesi’nin Karaismailler ve Suçatı Köyleri arasında yetişmekte olan bu bitki türünün gelecek zamanlarda bu alanda yapılacak olan barajın yataklarında sular altında kalacak olduğunu, bitki türünün neslinin bu bakımdan ciddi tehdit altında olduğunu, bu nedenle Tarım Orman Bakanlığı V. Bölge Şube Müdürlüğü’nün vermiş olduğu destekle Ekimiaozcan-secmenii ismi verilen bu türün korunması için geliştirdikleri eylem planıyla bitkinin neslinin tükenmemesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

5 Senelik Eylem Planı

Semiz, barajın yapılacağı alanın muhtemelen sular altında kalacağını, 2018 senesinin Nisan ayından beri projeyi yürüttüklerini, Seçmen Çakşırı bitkisinin dünyada yalnızca Denizli’nin bu bölgesinde yetişen bir tür olduğunu, bu projeyle beraber bu sahada Dalaman Çayı’nın kenarındaki vadilerdeki tüm yamaçları diğer proje ortaklar ile beraber taradıklarını, bu bitkinin popülâsyonunun yalnızca bu alandaki diğer bölgelerde de yetiştirilebileceği alanlar bulabildiklerini, bu türü korumak için 2019-2023 seneleri arasında sürecek olan beş senelik eylem planıyla türün devamını sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.

Semiz sözlerini şöyle sürdürdü:




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.