Savaş Tereddütsüz Çivril’de Oldu

Savaş Tereddütsüz Çivril’de Oldu

Denizli Büyükşehir Belediyesi, 842 sene evvel Denizli ilinde yapılan ve Anadolu’nun kesin olarak Türk yurdu olmasını sağlamış olan Miryokefalon Savaşı anma programları çerçevesinde panel yaptı.

A+A-

Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda organize edilmiş olan pek çok bürokrat ve  vatandaş katıldı.  Panelde konuşan Başkan Güven, Miryokefalon Savaşı’nın Türk tarihi bakımından çok mühim olduğunu, tarih bilgilerinin, yüzey araştırmalarının, ön yoklamaların, mezar taşlarının ve her şeyi ile beraber Miryokefalon’un kesin bir şekilde Denizli ilinde, Çivril İlçesinde olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

 

“Anadolu’nun tapusunun tescillendiği yer Miryokefalon’dur”

 

Paneli yöneten Prof. Dr. Mithat Aydın Miryokefalon Zaferi’nin, 1071 Malazgirt ve 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle Anadolu’nun Türk yurdu olmasına vesile olmuş olan 3 büyük savaştan bir tanesi olduğunu ifade etti. Aydın, Türklerin Anadolu’da tutunup tutunamayacakları, Asya bozkırlarına geri döndürülemeyecekleri Anadolu’nun tapusunun tescillendiği yer olan Miryokefalon olduğunu belirtti.

 

“Eldeki bilgiler Çivril’i gösteriyor”

 

Prof. Dr. Turgut Tok ise yaptığı konuşmada, Miryokefalon Zaferiyle alakalı Türk kaynaklarında herhangi bir bulguya denk gelinmediği, yabancı kaynaklardan bilgilerin alındığını,  1 seneden beri yazılı kaynakların elden geçirildiğini, savaşın olduğu iddia edilen bütün bölgelerin tarandığını, tek tek dolaşıldığını sonra Çivril yöresinin de incelendiğini ve tüm bilgilerin savaşın yapıldığı yerin Çivril olduğunu gösterdiğini ifade etti.

 

 “Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiği artık kesinlik kazanmıştır”

 

Prof. Dr. Yusuf  Kılıç, Miryokefalon Savaşıyla alakalı yazılı kaynakların sınırlı olduğunu, yalnızca 4 kaynakta savaş hakkında genel bilgilerin olduğunu Honazlı Nikitas ‘Savaş dar bir boğazda oldu’ dediğini, bu savaşın nerede meydana geldiğinin, kuvvetlerin nerede çarpıştığının yapılan araştırmalar ile bu savaşın Çivril ilçesi sınırları içerisinde meydana geldiğinin artık kesinlik kazandığını belirtti.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.