Sarayköy’ün Deve Güreşi Bu Sempozyumda Tanıtılacak

Sarayköy’ün Deve Güreşi Bu Sempozyumda Tanıtılacak

Sarayköy’ün Deve Güreşi Bu Sempozyumda Tanıtılacak

A+A-

Sarayköy’ün kök salmış deve güreşi kültürü 17-18 Ocak 2018 tarihinde yapılacak olan Uluslararası Deve Güreşleri Sempozyumu’nda tanıtılacak.

Sarayköy’ün en köklü kültürlerinden biri olan ve her sene geleneksel olarak düzenlenen deve güreşleri 17-18 Ocak 2018 tarihinde İzmir’in Selçuk ilçesinde gerçekleşecek olan Uluslararası Deve Güreşleri Sempozyumu’nda tanıtılacak.

Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ercan Haytoğlu tarafından derlenen bilgilerin yaşayan tanıkları olan en köklü deve tutkunlarını makamında ağırladı.

1985-1999 döneminde Sarayköy Belediye Başkanı Ali Cengiz'den, Süleyman Şençiftçi'den, Halil Akça'ydan, Burhan Eyvaz'dan ve Salim Karataş'tan elde edilen bilgilerle Sarayköy’deki deve kültürünün geçmişten günümüze gelişi derlendi.

Deve kültüründe Sarayköy’ün çok derin köklü bir mazisi olduğuna tanıklık ettiğini belirten Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, “ Selçuk ilçesinde ikincisi yapılacak olan Uluslararası Deve Kültürü Deve Güreşleri sempozyumuna geçen yıl herhangi bir şekilde Denizli’den bir bildiri sunulmadığını Denizli’de devecilik ile ilgili sempozyum yapılmadığını söylediler.  17-18 Ocak 2018 tarihlerinde bu sefer yine bir bildiri gönderilmesi konusunda Denizli ile ilgi herhangi bir beklenti olmadığı bir ihtiyaç olduğu belirtilince ben görev yaptığım Denizli ilindeki sosyal sorumluluk açısından böyle bir çalışmayı düşündüm.

Sevgili Sarayköy Belediye Başkanımız Ahmet Necati Özbaş ile karşılaştığımda da böyle bir yardım alıp alamayacağımı sordum. Büyük bir sıcaklıkla karşıladı ve her türle yardıma açık olduğunu söylediler. Sarayköy’de devecilik işi ile ilgilenmiş. Önde gelen geçmişten itibaren büyük emekleri olan kişileri davet etmişler. Onlarla dünden bugüne Sarayköy’deki deve güreşleri ve tülüler sahipleri isimleri ve bu kültür ile ilgili ihtiyaç duyulan alanlarda mülakat yaptık” dedi. Haytoğlu,  yapılan araştırmanın Sarayköy kültürüne önemli zenginlik katacağını ifade etti.

Sarayköy’ün deve güreşi kültürünü tanıtmak için emek emek uğraşan Prof. Dr. Ercan Haytoğlu’na teşekkür eden Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, “İlçemizin önde gelen kültürlerinden bir tanesi de deve güreşi. Hocamızın yaptığı araştırmayla neredeyse 3 nesil geçirmiş bir kültür. Deve güreşi adı altında yaptığımız festivalimiz tüm deve tutkunlarının ilgisini çekiyor ve her sene yoğun bir katılımla geçiyor. Hocamızın yaptığı bu araştırmayla ilçemizin deve güreşi festivali Uluslararası Deve Kültürü Deve Güreşleri sempozyumunda tanıtılacak. Bizde o gün orada olmak istiyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.