Sağlamı da Çürüğü de Para Etmiyor!
110 bin dekar alanda yaklaşık 250 bin ton elma yetiştiren Çivrilli üreticiler elmanın değerinde satılmadığından şikayetçi.
Geçen yıl kilosu 1 – 1,5 lira arasında alıcı bulan elmanın bu yıl dalında 50 kuruşa alıcı bulamadığını belirten üreticiler çürük tabir edilen elmanın da 10 kuruşa bile meyve suyu fabrikalarına satılamadığını ifade ettiler.
20 BİN TON DİP ELMASI BEKLİYOR
Ürettikleri elmayı tüccarlara ve alıcılara 50 kuruştan satamadıklarını belirten üreticiler çürük tabir edilen dip elmasının da meyve suyu fabrikaları tarafından alınmadığını belirttiler. Sadece Emircik mahallesinde yaklaşık 20 bin ton dip elmasının meyve suyu fabrikaları tarafından alınmadığını belirten üreticiler “Elmanın sağlamını da çürüğünü de satamıyoruz. Sağlam birinci kalite elmayı 50 kuruşa dip elmasını da 10 kuruşa bile satamıyoruz” dediler. Emirhisar mahallesinde yaklaşık 10 tüccarın elinde 20 bin ton çürük elma olduğunu belirten üreticiler “geçen yıllarda elmanın çürüğünü de satıp maliyetlerimizi biraz düşürüyorduk bu yıl meyve suyu fabrikaları dip elmasını 10 kuruşa bile almıyor. Üretici bahçesinden topladığı elmayı meydanlara dökmeye başladı. Fabrikalar almayınca her yer elma oldu. Sağlam elmayı depoya koyuyoruz kışın satarız umuduyla ama çürük elmalar meydanlarda elma dağları oluşturuyor” dediler.
ZİRAAT ODASI VE BELEDİYELER DUYARSIZ
Elma üreticisinin girdi maliyetleri yüzünden elmanın sağlamında da çürüğünden de para kazanamadığını belirten CHP meclis üyesi ve elma üreticisi Muzaffer Palaz “Çivril’de elma üreticiliği yapan herkes aynı sıkıntıları yaşıyor. Üretici ne sağlam nede çürük elmasını satamıyor. Bu konuda Çivril Ziraat Odası ve Çivril belediyesi ile Denizli Büyükşehir belediyesi duyarsız. Sağlam elmayı satma umuduyla depolara koyuyoruz ama dip elmasını meyve suyu fabrikaları almıyor buda Çivril’de elma üretimi yapılan her yerde elma dağları oluşmasına neden oluyor. bugün Emirhsar mahallemizde 20 bin ton elma sokak aralarında bekliyor. Buralarda sinek ve kötü koku oluyor. Meyve suyu fabrikaları fiyatı daha da düşürmek için üreticiyi bekletiyor. Bir kilo elma için üretici 75 – 80 kuruş masraf ediyor ama 50 kuruşa satamıyor.Bazı üreticiler bırakın 10 kuruşu beş kuruşa bile elmasını götürmeye razı yeter ki bu elma yığınları buradan kalksın” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.