Rahmetle anıyoruz

Rahmetle anıyoruz

A+A-

Bayrak şairi merhum Arif Nihat Asyla, ölümünün 41. yılında doğduğu Çatalca İnceğiz Mahallesi'nde anıldı. 

 

5 Ocak 1975’te 70 yaşındayken hayata veda eden merhum şair Arif Nihat Asya için İnceğiz Mahallesi’nde Türk Eğitim-Sen 9 Nolu Şube tarafından anma töreni düzenlendi. Programa; Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, MHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bülent Karataş, MHP Çatalca İlçe Başkanı Ertuğrul Ölçer, Çatalca Belediye Başkan YardımcılarıErhan Güzel, Cengiz Uçar, Dursun Duran Kaya, Çatalca Kent Konseyi Başkanı Ahmet Rasim Yücel, Kamu-Sen İstanbul İl Temsilcisi Mustafa Kavlu, Türk Eğitim-Sen 9 No’lu Şube Başkanı Enver Demir, İnceğiz Mahalle Muhtarı Nadir Atar ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 

Şairliği ve edebi kimliğinin yanı sıra Arif Nihat Asya’nın eğitimci bir yanı olduğunu belirtenÇatalca Belediye Başkanı Cem Kara, ''Arif Nihat Asya’yı anlamak için O’nun 'Bayrak' şiirini okumak ve üzerinde düşünmek yeterli olacaktır. Kendisi İnceğiz’de doğmuş olmasına rağmen yetim ve öksüz olarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yaşamını sürdürdü. Şairliği ve edebi kimliğinin yanı sıra Arif Nihat Asya bir eğitimciydi. Türkçe’nin sadeleştirilmesi konusunda çalışmalar yaptı. Bugünlerde de en büyük ihtiyacımız toprak birliği ve dil birliğidir.'' şeklinde konuştu.

Arif Nihat Asya Kimdir ?

(7 Şubat 1904; İnceğiz, Çatalca, İstanbul - 5 Ocak 1975, Ankara), milliyetçi şiirleriyle tanınan ve Adana'nın kurtuluş günü olan 5 Ocak günü yazdığı ünlü "Bayrak" şiirinden dolayı "Bayrak şairi" olarak da anılan Türk şairdir. Doğum adı "Mehmed Arif" olan Arif Nihat Asya, öğrenim hayatına dört yaşında köyün imamından Arapça öğrenerek başladı. Balkan Savaşı sonunda İstanbul'a geldi. İlk öğrenimini Kocamustafapaşa ve Haseki mahalle mekteplerinde tamamladıktan sonra Gülşen-i Maarif Rüştiyesi'ne girdi. Orta tahsilini parasız yatılı olarak Bolu ve Kastamonu liselerinde tamamladıktan sonra 1928'de İstanbul Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Adana, Malatya, Edirne, Tarsus, Ankara ve Kıbrıs'taki liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1950 yılında Seyhan (Adana) ve 1954 yılında da Eskişehir milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Milletvekilliğinden sonra tekrar bir süre daha öğretmenlik yaptı. Ankara Gazi Lisesi'nde edebiyat öğretmeni iken 1962'de emekliye ayrıldı. Yeni İstanbul ve Babıali'de Sabah gazetelerinde yazılar yazdı. Aruzla başladığı şiirde rubailer, gazeller yazdı. Özellikle rubailere büyük önem verdi. Rubailerden oluşan 5 ayrı kitap yazdı. Daha sonra heceli ve serbest vezinli(ölçülü) şiirler yazdı. Milliyetçi şiirleriyle dikkat çeken Arif Nihat Asya, yurdun güzelliklerini, doğasını anlatan, kimi zaman yergici ama Türklüğü yücelten şiirleriyle de bilinir. Arif Nihat Asya 5 Ocak 1975'te vefat etti. Kabri, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'ndadır.

 

Bayrak şiiri

Ey, mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü!..

Kızkardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,

Işık ışık, dalga dalga bayrağım,

Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

Sana benim gözümle bakmayanın

Mezarını kazacağım!

Seni selamlamadan uçan kuşun

Yuvasını bozacağım.

Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...

Gölgende bana da, bana da yer ver !

Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar.

Yurda ay yıldızın ışığı yeter.

Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün.

Kızıllığında ısındık,

Dağlardan çöllere düşürdüğü gün.

Gölgene sığındık.

Ey, şimdi süzgün, rüzgarlarda dalgalan;

Barışın güvercini, savaşın kartalı...

Yüksek yerlerde açan çiçeğim;

Senin altında doğdum,

Senin dibinde öleceğim.

Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:

Yer yüzünde yer beğen !

Nereye dikilmek istersen,

Söyle, seni oraya dikeyim !

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.