PAÜ'nün Projesinde 5 Üniversite Ortak Çalışacak

PAÜ'nün Projesinde 5 Üniversite Ortak Çalışacak

Pamukkale Üniversitesi’nin Universal Nanotechnology Skills Creation and Motivation Development projesi, Türkiye Ulusal Ajans Başkanlığı tarafından kabul edildi.

A+A-

 

PAÜ tarafından sunulan projede yurtdışı ve yurtiçinden 5 üniversite ortak çalışacak.

Erasmus+ Ana Eylem 2 Yükseköğretim Alanı Stratejik Ortaklıklar (KA203) kapsamındaki proje başvurularının değerlendirme süreci sonucunda, Türkiye Ulusal Ajans Başkanlığı’na sunulan 52 projeden 12 proje başvurusu kabul edildi. Pamukkale Üniversitesi tarafından sunulan “Universal Nanotechnology Skills Creation and Motivation Development” “Evrensel Nanoteknoloji Becerileri Geliştirme ve Motivasyon Kazandırma” adlı proje 200 bin 424 Euro bütçe ile kabul edilen projeler arasına girdi. Projenin yurtdışı ortakları İtalya, Romanya ve Yunanistan’dan; yurtiçi ortakları ise Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi’nden nanoteknoloji alanında uzman kadrolardan oluşmaktadır.

Türkiye’nin 2023 ve Avrupa Komisyonunun yakın gelecek hedeflerinde en önemli konu başlıklarından birisi nanoteknolojidir. 21. yüzyılın sanayi devriminin temeli olan nanoteknoloji, atomik ve moleküler seviyede maddeleri kontrol edebilme bilimidir ve hayatlarımıza değişik alanlarda girmiştir. Bu alanlar arasında bilgi ve iletişim teknolojileri, savunma sanayi, uzay ve havacılık teknolojisi, tarım, moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği, kozmetik sanayi, tekstil endüstrisi, gıda ve kimya sanayi sayılabilir. Yakın gelecekte, ülkelerin ekonomik seviyesinin ve gücünün nanoteknolojiyi kontrol edebilmelerine bağlı olarak değişeceği öngörülmektedir.

AMAÇ GENÇLERİ NANOBİLİMLE TANIŞTIRMAK

Ülkemizin dünyada var olan nanoteknoloji uygulamalarını tanıması, kullanması ve geliştirebilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla, yüksek öğrenim kurumlarının nanoteknolojideki gelişmelerin farkındalığına sahip ve kariyer planlarında bu konuya yer veren gençler yetiştirmesi önemlidir. Türkiye’de genellikle gençler, yüksek lisans seviyesinde nanobilim ve nanoteknolojiyle tanışmaktadır. Yüksek lisans ve doktora seviyesindeki benzer programların sayısı giderek artmasına rağmen, lisans seviyesinde nanoteknoloji eğitimi çok kısıtlıdır. Bu eğitimin lisans seviyesinde verilebilmesinin, nanoteknoloji alanında kalifiye eleman yetiştirilmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu projenin hazırlanma amacı, lisans seviyesindeki gençleri nanobilimle tanıştırmak ve bu alanda yapacakları kariyer planlarına destek olmaktır. Ayrıca, proje kapsamında yeni öğretim metotları göz önünde bulundurularak hazırlanacak olan yazılı ve görsel eğitim materyallerinin, yaygın ve etkili bir şekilde eğitim-öğretimde kullanılarak gençlere yol gösterici olması hedeflenmiştir.

Bilginin küresel ekonomi için en önemli parametre olduğu göz önüne alındığında, bu projenin Pamukkale Üniversitesi’nin yurtiçi ve yurtdışı ortaklarıyla bilimsel ve kültürel bilgi paylaşımını arttıracağı, daha büyük ve daha etkin projelerin doğmasına yol açacağı düşünülmektedir. Proje kapsamında öğrenciler için İtalya’da staj imkanı oluşacak, birbirinden farklı alanlarda kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunulacaktır.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.