PAÜ'den Çürüksu'da TÜBİTAK Projesi
Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Semiz’in yürütücülüğünde gerçekleştirilip, TÜBİTAK tarafından desteklenen “Çürüksu (Denizli) Havzasında Yer Bilimleri Eğitimi Projesi” başladı. Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan açılışa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet İnel, Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Barış Semiz, proje ekibi, katılımcılar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, projenin önemine vurgu yaparak, jeolojik ve doğal kaynaklarda yapılacak eğitimlerin, ilgili branşlarda çalışan öğretmenler ve lisansüstü öğrenciler için büyük katkı sağlayacağını belirtti. Prof. Dr. Kılınçarslan, bu projeyle yer bilimlerine olan bakış açısının değişeceğini ve ilginin artacağını, dolayısıyla okullarda daha nitelikli eğitimlerin verileceğini dile getirdi. Yer Bilimleri bölümlerinin öneminin, tükenmekte olan doğal kaynaklar nedeniyle her geçen gün daha da arttığını ifade eden Kılınçarslan, alanına hakim yetkin mezunlara ihtiyacın duyulduğunu söyledi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet İnel, “Bu projenin toplumda bilinç oluşturma ve bu bilincin yayılması hususunda son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Proje kapsamında katılımcılar tarafından kazanılan farkındalığın, jeolojik ve doğal kaynaklarımızın en iyi şekilde korunması noktasında büyük fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Denizli olarak böyle bir projeye ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük onur duyduklarını belirterek, “Denizli Havzası ülkemizde en hızlı açılan havzalardan bir tanesi. Dolayısıyla jeolojik olarak görebileceğimiz çok güzel yapılar var. Buradaki doğal güzelliklerin, jeolojik yapıyla ilişkisi bu program dahilinde çok iyi bir şekilde görülecektir” şeklinde konuştu. Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Barış Semiz’de konuşmasında, amaçlarının Çürüksu Havzasındaki, özellikle Pamukkale ve Türkiye’nin tek jeoparkı olan Kula Jeoparkını eğitim amacıyla kullanarak, sosyal ve fen bilimleri alanlarında ve meslek hayatında yer bilimlerini az da olsa kullanan, diğer bölümlerin yer bilimlerine olan bakış açısını değiştirmek olduğunu belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Suat Taşdelen, “Üzerinde yaşadığımız gezegenin en üst katmanı olan kabuğuyla alakalı dahi çok az bilgiye sahibiz. Bugüne kadar yapılan en derin sondaj 11-12 km civarı. 6 bin 371 km yarıçapa sahip Dünya ile orantılarsanız aradaki farkı görürsünüz. Bu paralelde yer bilimleri olarak sadece kabuk üzerinde dahi olsa disiplinlerarası çalışmak çok önemlidir” dedi. İki ayrı grup şeklinde yapılacak olan eğitimler 12-19 Temmuz tarihleri arasında Denizli’de, 2-9 Ağustos tarihleri arasında Manisa Kula’da gerçekleşecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.