PAÜ Tasarladı Aydem Işık Verdi

PAÜ Tasarladı Aydem Işık Verdi

PAÜ Tasarladı Aydem Işık Verdi

A+A-

TÜBİTAK, 2005 yılından itibaren teşvik amacı ile elektrikli araç yarışmaları düzenlemektedir. Bu kapsamda PAU Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi, 2014 yılında batarya enerjili elektrikli araç olan “Alatay Elektromobil Projesi”ile elektrikli araç üretim çalışmalarına başlamıştır. 2016 yılında çalışmalarını tamamlayan Alatay Elektromobil, aynı yıl içerisinde “PAU Atay’’ takımının geliştirmiş olduğu “Alatay-Ev’’aracı ile TÜBİTAK’ın himayesinde organize edilen Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışmasına katılmıştır. Alatay Elektromobil, bu yarışmada “Yerli Ürün Teşvik” ödülünü kazanarak Türkiye birinciliğini elde etmiş ve büyük bir başarıya imza atmıştır.

 

Aydem, müşterilerine elektrik tedarik hizmeti sunarken doğaya zarar vermeden yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme bilinci ile hareket etmektedir. Aydem bu doğrultuda, şehir içi ulaşıma yönelik ve fosil yakıt tüketmeyen bir elektrikli araç projesi olan Alatay Elektromobil projesini desteklemektedir.

Aydem’in sponsorluk çalışmalarını üstlendiği projeyi yürüten PAU Atay Takımı, bu yıl yapılacak olan yarışmaya, yenilenmiş bir araç ve tecrübe kazanmış güçlü bir ekip ile katılıp özellikle yerli tasarım konusunda dereceye girmeyi ve gösterilen başarıyı sürdürmeyi hedeflemektedir.

 

PAU Atay Takımı bir grup başarılı üniversite öğrencisi ve onlara yol gösteren üniversite hocalarından oluşmaktadır.PAU Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi’nde yer alan Elektrikli Araç Üretim Laboratuvarı’nda TÜBİTAK’ın zorunlu ya da tercihe bağlı olarak sunduğu; motor tasarımı, gömülü şarj sistemi, telemetri, araç kontrol ünitesi, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi vb. bileşenleri kendileri tasarlayarak çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Alatay Elektromobil Projesi’nin danışmanlarından Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu, projenin büyük oranda tamamlandığına ve motor tasarımının bitmek üzere olduğuna değindi ve proje hakkındaki son gelişmeleri aktardı:Bu yılgeçmiş yıllarda kazandığımız bilgi, tecrübe, deneyim ve özelliklede kurumsal bir firma olan Aydem’in güçlü desteğiyle daha iyi bir çalışma hedefi ile yola çıktık.

Çalışmalarımızın tüm tasarım evreleri tamamlanmış araç montaj ve test aşamasındadır. Çok yakın bir zamanda da proje tamamlanmış olacaktır.

Her zaman iddialıyız. Çünkü işimizi seviyoruz ve güçlü bir ekibiz. Bilindiği üzere elektrikli araçlar ülkemizin öncelikli alanları arasındadır. Ülkemizde konuyla ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Neden yakın bir gelecekte kendi elektrikli aracımızı üretmeyelim? Ekibim bu anlamda bazı şeylerin yapılabileceğini göstermektedir. En önemlisi de genç mühendislerin yetişmesine katkı sağlamaktadır.

Nerdeyse aracın tüm bileşenlerini yerli olarak tasarlayıp gerçekleştiren proje ekibi bu yarışmada da adından söz ettirip dereceyle dönecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.