PAÜ Nefrolojinin Başarısı

PAÜ Nefrolojinin Başarısı

Koma Halinde Geldi,Gülerek Taburcu Oldu

A+A-

Manisa’dan gelen Zeynep Ada Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Nefroloji Bilim Dalı ve Yoğun Bakım Ünitesi öğretim üyelerinin başarılı tedavisi ile taburcu oldu.

 

            Küçük  Zeynep Ada Memiş Manisa’dan yaklaşık 1 ay önce idrar yapamama, bilinç kapalılığı ve sürekli havale geçirme nedeniyle Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefroloji Kliniğine sevk edildi. Yoğun bakım ünitesine alınan küçük Zeynep’in yapılan değerlendirmesi sonucunda hemolitik üremik sendrom hastalığına bağlı böbreklerinin bozulduğu, aynı zamanda bu hastalıkta çok nadir görülen ve son derece ağır seyreden beyin tutulumunun gerçekleştiği belirlendi. Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. İlknur Girişgen başkanlığındaki Çocuk Nefroloji ekibi ve Yoğun Bakım Ünitesi çalışanlarının girişimleri ve etkin tedavileri ile, ağır komada gelen küçük Zeynep babasının kucağında gülerek taburcu oldu. Konu ile ilgili açıklama yapan. Prof. Dr. Selçuk Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. İlknur Girişgen ‘Hemolitik Üremik Sendrom’ hastalığının mikrop bulaşmış ve iyi temizlenmemiş gıdalardan bulaştığını, önce zehirli ishal ardından şiddetli bir böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon, koma, idrar çıkaramama ve sonunda hayatın kaybedilmesine kadar giden risklerinin olduğunu kaydettiler.

Dr. Yüksel ve Dr. Girişgen konu ile ilgili şu açıklamayı yaptılar: ‘Küçük Zeynep Manisa ilinden yoğun bakım ünitemize ilk geldiğinde ağır komada, bilinci kapalı ve idrar yapmamaya bağlı tüm vücudu şişmiş durumdaydı. Çok kez havale geçirmişti ve kendi solunumu olmadığı için solunum cihazına bağlamak zorunda kaldık. Başlangıçta birkaç kez de kalbi duran ve yeniden çalıştırılan hastamız tam 2 hafta hiç idrar yapmadı. Etkin tedaviler ile hastamızın önce böbreğinin yeniden çalışması sağlandı, daha sonra bilinci yerine geldi ve solunum cihazından çıkarıldı. Yaklaşık 10 gün kadar serviste izlendikten sonra da tam iyileşme sağlanarak evine gönderildi. Hastanın takibinde çocuk nöroloji uzmanı sayın Doç. Dr. Akgün Ölmez’e de kendilerine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ettiklerini belirten uzmanlar, bu hastalığın çocukluk çağının en tehlikeli hastalıklarından biri olduğunu, hastaların büyük bir kısmının ölüm ve kalıcı böbrek yetmezliği ile karşı karşıya geldiğini, ancak küçük Zeynep’in uygun ve zamanında yapılan tedavisi ile hasarsız iyileştiğini kaydettiler.

 

Yaklaşık 6 ay önce Bodrum’dan gelen küçük Kumsal da aynı hastalığa yakalanmış Pamukkale Üniversitesi Çocuk Nefroloji kliniğince başarı ile tedavi edilerek sorunsuz taburcu edilmişti. Bu olay ulusal basında çok yer bulmuştu. Uzmanlar Kumsal ve Zeynep’in hastalığının iyi temizlenmemiş çiğ gıdalar ile iyi pişirilmemiş etlerden bulaştığını belirterek halkımızın bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğine dikkat çektiler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.