PAÜ Hastanesi Türkiye'de İlki Başardı

PAÜ Hastanesi Türkiye'de İlki Başardı

PAÜ Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir kadın hastanın yanağından aldığı parça ile idrar yolları hastalığı tedavisi yapıldı.

A+A-

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı’nda 50 yaşındaki Ayşe Bardakçı adındaki hastaya idrar yolu darlığı sebebi ile yanak içinden aldıkları doku ile ameliyat yapıldı. Hemen hemen 30 senedir bu problemi yaşayan ve daha evvel birçok defa kapalı ameliyat ve genişletme yöntemleri ile tedavi edilmeye çalışılan hasta, ameliyat sonrasında ilk defa bu kadar rahat idrar yaptığını ifade etti.

 

Ameliyat ile alakalı olarak bilgilendirme yapan Prof. Dr. Zafer Aybek, kadın idrar yolları darlıklarının nadir görülmek ile beraber son senelerde görülme sıklığının arttığını, hastaların genelde idrar yapmada zorluk yakınması ile başvurduklarını, bazen de yapamama sebebi ile sonda takılmak zorunda kalabildikleri, bu konuda hastanın uzun seneler bu yakınmalar ve sıkıntılar ile hayatını sürdürmeye çalıştığını dile getirdi.

 

TÜRKİYE'DE İLK

Kendilerine başvuran hastanın 30 senedir bu yakınmalarının mevcut olduğunu ve hayatı kabus haline geldiğini ifade eden Aybek, değerlendirmeler sonucunda ilk yapılacak tedavi yöntemleri arasında olan kapalı yöntem ile genişletme uyguladıklarını ve bunun bir süre faydalı olduğunu ama sonrasında sıkıntının sürmesi üzerine tekrardan durumu değerlendirdiklerini, Doç. Dr. Ali Ersin Zümrütbaş ile beraber hastayı bilgilendirip erkek hastalarda sıklıkla uygulanan ağız içi yanak dokusu kullanıp farklı bir teknik ile yeni bir idrar yolu oluşturduklarını, sonrasında hastanın başlangıçta olan yakınmalarının tümünün düzeldiğini, cerrahi teknik bazı yönleri ile dünyada ilk kez olma özelliklerini taşıdıklarını sözlerine ekledi.

 

Hasta tarafından yapılan açıklamada, 30 senedir bu hastalığı çekmekte olduğu, her tuvalette gittiğinde canının çok yandığı, yapılan operasyonla yeniden doğmuş gibi olduğu belirtildi ve Pamukkale Üniversitesine ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum” dendi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.