PAÜ'de Etkinlikler Sürüyor

PAÜ'de Etkinlikler Sürüyor

“Türklük Bilimi İncelemeleri”nin 13.sü Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda yoğun bir katılım ile yapıldı.

A+A-

Pamukkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Yurtları Kültür ve Sanat Topluluğu’nun ortaklaşa  hazırladıkları “Türklük Bilimi İncelemeleri”nin 13.sü olan “Türk Dünyası ve Avrasya Yazarlar Birliği" isimli konferans Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda yoğun bir katılım ile yapıldı.

 

Konferansa, başta Mustafa Kemal Atatürk ve bütün şehitlerimiz için yapılan saygı duruşu ve daha sonra okunan İstiklal Marşı ile başlandı.

 

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray yaptığı açılış konuşmasında Avrasya Yazarlar Birliği’nin hedefinin tarihî, kültürel ve sosyal bağlarla birbiriyle münasebetleri olan ülkeler, topluluklar ve kişiler arasında kültürel ilişkileri yükseltmek, evrensel barışa ve kültürel gelişmelere katkı sağlamak; insanlığın en köklü dillerinden birisi olan Türkçenin bütün lehçe ve şivelerinde konuşan halkların yazarlarının eserlerini tanıtmak olduğunu ifade ederek, Avrasya Yazarlar Birliğinin; Türk edebiyatının bütün dünyada daha iyi tanınmasına çalışma, bütün lehçe ve şiveleri ile Türkçenin gelişmesine gayret etme, Türk lehçelerinin yazı dillerindeki ortaklıklarını daha da artırma, yazarlık faaliyetini meslek edinmiş kişileri bir araya getirme, meslekî dayanışma ve yardımlaşmayı uluslararası düzeyde sağlayıp yazarların sanat ve kültür hayatında etkin bir şekilde yer alabilmeleri için çalışma, telif ve tercümelerinden doğan haklarını savunma, meslek mensuplarının uğrayacakları çeşitli zorluklar karşısında gerekli her türlü maddî ve manevî yardımda bulunma amaçları ile 2006 senesinde kurulduğunu ifade etti.

 

Konferansı sunmak için davet edilen Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Bengü Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Dr. Öğr. Üyesi Yakup Ömeroğlu’nun özgeçmişi okunduktan sonra Ömeroğlu, Avrasya Yazarlar Birliği’nin 2006 senesindeki kuruluşundan günümüze kadar yaptığı etkinliklerden ve çalışmalardan bahsetti.

175 Eser Aktarıldı

Bir sivil toplum kuruluşu olan Avrasya Yazarlar Birliği'nin 12 senelik hizmetleri arasında  “Bengü Yayıncılık”ın önemli bir yeri olduğunu ifade eden Ömeroğlu, Türk Dünyasından 175 eserin Türkiye Türkçesine aktarılıp edebi dünyaya katıldığını; Türk Dünyasının tek ortak edebiyat dergisi sloganı ile yayınlanan “Kardeş Kalemler” dergisinin Türk dünyasının her alanından şair ve yazarı tanıtan, her sayısını bir başka edibe ayıran bir dergi olduğunu, Türk devletleri ve topluluklarında derginin akademik çalışmalarda uluslararası bir dergi olarak kabul edildiğini söyledi. Birliğin çıkardığı bir başka derginin akademik çalışmaları içeren ve alanında önemli bir hizmeti yerine getiren “Dil Araştırmaları” dergisi olduğunu söyleyen Ömeroğlu, “Kaşgarlı Mahmut Uluslararası Hikâye Yarışması”, “Türk Dünyası Edebiyat Ödülleri”, “Türk Dünyası Edebiyat Adamı Ödülleri”, “II. Uluslararası Dede Korkut Tiyatro Eseri Yarışması”, “Türk Dünyası Genç Yazarlar Buluşması” gibi etkinlikler ile Türk dünyası yazarları ve şairleri arasında tanışma ve kaynaşmanın olduğunu; Edebiyat Akademisi’nin de yazarlık atölyesi çalışmalarını devam ettirdiğini ve yeni yazarların yetişmesine katkıda bulunduğunu vurguladı. 

Dr. Öğr. Üyesi Ömeroğlu, günümüz Türk lehçeleri ve edebiyatları alanına eserlerimizle olan katkılarımızın Avrasya Yazarlar Birliği’ni kuvvetlendireceğini, gençlerin bilhassa Türk lehçelerinden yapacakları aktarmalar ile Kardeş Kalemler dergisine yazı gönderebileceklerini belirtti.

Ayrıca “Türk Dünyası Yazarları ve Dergileri Ağı Kalemdaş”, “Türk Dünyası Edebiyat Dergileri Kongresi” etkinliklerinin de gittikçe daha fazla katılımcı ile yapıldığını ifade etti.

Konferansın son bölümünde Ömeroğlu, öğretim elemanları ve öğrencilerin sorularına cevap verdi.


2. Yazar Çalıştayı'na Yoğun İlgi

 

Pamukkale Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın, bu sene 2.sini Kütüphane Haftası Etkinlikleri çerçevesinde yaptığı Yazar Çalıştayı’na Springer Nature Kıdemli Lisanslama Müdürü Şahin Giray ve Springer Lisanslama Müdürü Selin Şencanlı konuk oldu.

Bilhassa akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdikleri Yazar Çalıştayı’na, bu sene yazar ve yazar adayları ile beraber çok sayıda araştırmacı, öğretim üyesi ve öğrenci katılımda bulundu.

Springer Nature yayınevi işbirliği ile PAÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A Blok Konferans Salonu’nda yapılan çalıştayın başlıca konuları; “Yazar Akademisi: Yayın Sürecinde İzlenmesi Gereken Yollar”, “Uluslararası Dergilerde Yayın Yapmanın Püf Noktaları” ve “SpringerNature’da Yayın Şansınızı Nasıl Artırısınız” olarak tespit edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.