Patates Suyunun Faydalarını Biliyor muydunuz?
Yemeklerin olmazsa olmazı patatesin faydalı etkilerinden maksimum seviyede yararlanmak için çiğ patatesten elde edilen patates suyunun faydaları.
Yemeklerin olmazsa olmazı patatesin faydalı etkilerinden maksimum seviyede yararlanmak için çiğ patatesten elde edilen patates suyunun faydaları ve patates suyunun hazırlanışı.
%80'i su ve %20'si karbonhidratlardan oluşan çiğ patates içinde kalsiyum, sodyum, bakır, manganez, demir gibi madensel tuzların yanı sıra C, K, P, B, B1, B6 vitaminlerini bulunduruyor. Patatesi sulu yemeklerde, kızartma ya da haşlanmış olarak, hamur işlerinde kullanmayı ve tüketmeyi çok seviyoruz ama eminiz birçoğunuz çiğ patates suyunun da içilebildiğini ve bunun sağlığa sayısız faydası olduğunu bilmiyor.
Patates suyunun faydaları
Daha önce de bahsettiğimiz gibi patates suyu insan sağlığı için birçok fayda içeriyor. Çiğ patates suyunun bu faydalarından en iyi şekilde yararlanmak içinse onu aç karnına içmeniz gerektiği söyleniyor.
Çiğ patates suyunun en önemli faydalarını şöyle saymak mümkün:
Antienflamatuar özelliğiyle iltihaplanmayı yok ederek eklemlerdeki ağrıyı azaltıyor
Güçlü antienflamatuar bileşiklere sahip olan patates suyu özellikle bel, sırt ve eklem ağrılarının giderilmesinde oldukça başarılı. İltihap ve şişkinlikle mücadele eden çiğ patates suyu ağrıları da şıp diye geçiriyor.
Kabızlık, şişkinlik, mide yanmasına iyi geliyor
Sindirim sisteminin sağlıklı işleyişine destek olan patates suyu hazımsızlığa çare oluyor, asitli yiyeceklerin yol açtığı reflü şikayetlerine iyi geliyor. Gastrit, mide gazı ve mide ülserine doğal bir ilaç olarak kullanılan patates suyu aynı zamanda kronik kabızlık ya da ishal durumları yaşayanların da bağırsak düzenini yeniden sağlıyor.
Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlıyor
Çiğ patates suyunun içindeki antioksidanlar karaciğerin ve safranın temizlenmesine; karaciğer, kalın bağırsak ve böbreklerdeki atıklardan kurtulmanıza yardımcı oluyor. Ayrıca idrar yolunda ve böbreklerde taş oluşumunu da önlüyor.
Yüksek tansiyonu dengeliyor
Önemli oranda potasyum içeren çiğ patates suyu bu sayede yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı oluyor ve kalbin sağlıklı çalışmasına yardım ederek kalp hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor.
Gut hastalığına iyi geliyor
Kandaki ürik asit düzeyinin olması gerekenin çok üstüne çıkması sebebiyle oluşan gut hastalığı için de birebir patates suyu. Zira her gün iki bardak çiğ patates suyunun eklemlerde biriken ürik asit kristallerinden kurtulmanızı sağladığı söyleniyor.
Kansızlıkla savaşıyor
Çiğ patatesin suyu bol miktarda demir ve folik asit içeriyor. Bu sayede kan hücrelerinin oluşumuna destek olarak kansızlık (anemi) ile savaşıyor.
Kilo vermeye yardımcı oluyor
Zengin lif yapısı ve yağsız olması sebebiyle zayıflamaya da yardımcı bir besin patates suyu. Sabah aç karnına içilen bir bardak çiğ patates suyu bu özelliğiyle yaptığınız diyeti de destekliyor.
Cildi güzelleştirip gençleştiriyor, izlerden, sivilcelerden kurtarıyor
İçerdiği nişasta ve mineraller patates suyunu cilt sağlığı için de çok değerli bir konuma çıkarıyor. Öyle ki patates suyundan hazırlanan birçok maske göz çevresindeki koyu halkalardan, yüz lekelerinden, akne ve sivilcelerden kurtulmanızı sağlıyor; cildi parlaklık vererek yaşlanma etkileriyle savaşıyor.
Patates suyu nasıl hazırlanır? Çiğ patates suyu nasıl kullanılır?
Çiğ patates suyu hazırlanışı
Çiğ patatesleri soyun ve iyice yıkayın. Ardından katı meyve sıkacağında suyunu çıkarın. Katı meyve sıkacağınız yoksa 3 adet patatese bir bardak su ekleyerek blenderdan da geçirebilirsiniz. Ardından topakları ayırarak bir kavanoza aktarın. Çiğ patates suyunun tadı biraz buruk ve acı olduğundan içine havuç suyu da ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Bu doğal şifayı sabah kahvaltıdan önce aç karna bir bardak içebilirsiniz. Dilerseniz akşam yatmadan önce de içebilirsiniz, anca günde 2 bardaktan fazla içmemeye dikkat etmelisiniz.
Bir hatırlatma Çiğ patates suyunun faydaları çok olsa da yine de onu düzenli olarak tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Birine iyi gelen bir çözüm sizde farklı etkiler oluşturabilir. Hiçbir şey sağlığınızdan değerli değil.
Kaynak: Yemek.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.