Pankreas Kanseri ve Nedenleri

Pankreas Kanseri ve Nedenleri

Pankreas Hakkında Bilmediklerimiz

A+A-

Teşhisi ve tedavisi en zor kanser türlerinden biri olarak bilinen pankreas kanseri, insan hayatını tehdit eden kanserler  arasında dördüncü sırada yer alıyor.

Hastalığın oluşmasının nedeni olarak ileri yaş olsa da obezite, sigara kullanımı ve genetik faktörlere bağlı olarak gençlerde de görülebiliyor. Pankreas kanserinin diyabet ile yakın bir ilişkisi olduğu hekimler tarafından belirtiliyor. Diyabet bazen pankreas kanserinin ilk belirtisi olabiliyor.

Pankreas Kanserinin Nedenlerini Kısaca Açıklayacak Olursak;

* Yüzde 30 oranında sigara kullanımı

* İleri yaş

* Daha çok protein ağırlıklı, meyve ve sebzeden yoksun beslenmek

* Obezite

* Petrol ve kimyasal maddelere maruz kalmak

* Uzun süre tedavi edilmeyen kronik pankreas iltihabı

* Diyabet

Pankreas Kanseri Mide Hastalığı İle Karıştırılabiliyor

Pankreas kanseri,erken evrede genellikle belirti vermeyen ve ilerlediğinde farklı şikayetlerle kendini belli eden bir hastalıktır.Özellikle sırta vuran ağrı,idrar ve deri renginin sararması ile sarılık gelişimi ,tümör çok ilerlediğinde açığa çıkar. Pankreasın bulunduğu yer nedeniyle şikayetler de farklı hastalıklar ile benzerlik gösterebilir. Midenin arkasında yer alan bir organ olduğu için ağrı şikayeti, yine midenin arkasında gelişir ve pankreasta var olan bir sorunun da dikkat edilmemesine neden olur.Mide ağrısı şikayeti,asit salgısının azaltılmasına yönelik bir takım tedaviler ile giderilirken,pankreas kanseri tanısı gecikebilir.

Şu Belirtilere Dikkat Etmeliyiz

1.Yemek sonrası ya da yatay pozisyona geçince artan karın ağrısı

2.Gaz sancıları, şişkinlik

3.Kusma ve iştah kaybı

4.Koyu renkli ya da kanlı idrar

5.Genel halsizlik

6.Karaciğer ve safra kesesinde büyüme

7.Kaşıntı

8.Varis

Endoskopik Ultrasonografi İle Teşhis

Teşhis için iyi bir ultrason ile pankreastaki kitle görülebilmektedir. Bunun dışında tomografi, pet-CT ve en önemlisi endoskopik ultrasonografi, özellikle kitlelerin yeri ve lokalizasyonunu tespit etmede en çok kullanılan yöntemdir.Gelişen modern yöntemlere rağmen henüz etkili bir ilaç tedavisi geliştirilemeyen pankreas kanserine ancak cerrahi yöntemlerle müdahale edilebilmektedir.Cerrahide tümörün olduğu yere yönelik pankreasın kısaltılıp çıkarılması,pankreasın baş kısmında ise oldukça kompleks bir ameliyat olan whipple ameliyatına başvurulmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.