Öztürk'ten Berat Albayrak'a Soru Önergesi

Öztürk'ten Berat Albayrak'a Soru Önergesi

Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, İhracat gelirlerinin yüzde 80’lik kısmının 180 gün içerisinde TL’ye çevrilmesini zorunlu kılan değişiklik ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından cevaplandırılması için TBMM Başkanlığı’na soru önerge

A+A-

Türkiye’nin en çok ihracat yapan 8. Şehri olan Denizli için oldukça önemli olan konunun takipçisi olacağını ifade eden Öztürk’ün yazılı soru önergesinde şu sorular vardı:

 

1. İhracat bedelinin yüzde 80'inin 180 gün içerisinde satılması zorunluluğu, üretim girdisi ithalatı yapmış olan ihracatçı firmaları zor duruma düşürecek. Türkiye ortalamasında, İhracat yapıyor olan bir firmanın yüzde 66 oranında ithal ürün ile bunu sağlayabilmek gerekmekte. Bu sektörleri korumak için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

2. 180 günden uzun vadeli ihracatlarda, ihracatçı firma tahsilatını yapmadan söz konusu bedeli öz kaynaklarından mı bankalara satmak zorunda kalacaktır?

3. Bu sıkıntılarla karsı karşıya kalan sektörlerin ihracat rakamları düşmez mi?

4. İhracatçı firma düşük satış bedeli gösterip kayıt dışı ekonomiye yönelirse devletin zararı nasıl karşılanacaktır?

5. Bu zorunlulukları yerine getiremeyen veya kasıtlı olarak getirmeyen firmalara karşı cezai müeyyideniz ne olacaktır?

6. İhracatçı firma ihraç ettiği ürünün döviz karşılığı bedeli bankaya satışını yaptığında, ithal etmek zorunda kaldığı ürün için mecburen dövize ihtiyaç duyduğunda döviz alım-satım arasındaki makas'tan kaynaklı bankalara rant mı sağlanacaktır?

7. Tebliğin 3. maddesinde Türkiye'de yerleşik kişiler ibaresi geçmektedir. İhracatı yapan yabancı gerçek veya tüzel kişiler bu tebliğden muaf mıdır?

8. Üretimini kendisi gerçekleştirmeyen ihraç kaydıyla alım yapan aracı ihracatçı firmaların borcu da döviz üzerinden olduğu için olumsuz etkilenip İhracat rakamları düşmez ml?

9. Barter sistemiyle yurtdışı ticareti yapan firmalar bu tebliğden muaf mı tutulacaktır?

10. Maksadınız Türk parasının kıymetini korumaksa bankalardaki off-shore hesapları İle İlgili ne gibi yaptırımlar uygulayacaksınız?

11. Yayınladığınız bu tebliğ ile yabancılar nezdinde Türkiye'nin kambiyo rejimine yöneliş intiba'sı verip CDS puanının olumsuz etkileyeceğinizi düşünüyor musunuz?

12. İlgili ihracat firmalarının kendilerini korumak için arbitraj işlemi yapmalarına imkan var mıdır?

13. Bu tebliğden korunmak için ihracat yapan firmalar merkeplerini yurt dışına taşırlar ise ne gibi bir önlem almayı düşünüyorsunuz?

14. Bu tebliği 180 gün sonra OHAL gibi 7 kere uzatmayacağınızın garantisi var mı?

Umarım kanuni süresi içinde cevaplandırıp, ihracatçının aklına takılan, piyasaları ürküten sorulara yanıt verirsiniz. İyi çalışmalar.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.