Öztürk Meclis'e 55 soru önergesi verdi

Öztürk Meclis'e 55 soru önergesi verdi

İYİ Parti Denizli Milletvekili Sayın Yasin Öztürk TBMM’ne 2 yazılı soru önergesi sundu.

A+A-

İYİ Parti Denizli Milletvekili Sayın Yasin Öztürk TBMM’ne 2 yazılı soru önergesi verdi. Gençlik Ve Spor Bakanı Sn. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yanıtlamasını istediği ilk yazılı soru önergesinde 4 milyonu aşan Yüksek Öğretim öğrencilerine karşılık sadece 630 bin yurt kapasitesi olduğunu söyleyen Öztürk, yurtlara yerleşemeyen öğrencilerin sorunlarını ve yurt kapasitelerini ele aldı.

 

Yasin Öztürk, ikinci soru önergesinde ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn. Mehmet Cahit Turan’a Denizli için çok büyük önem taşıyan ve 3. kez iptal edilen Aydın-Denizli otoyolu ihalesini sordu.

 

İYİ Parti Denizli Milletvekili Sayın Yasin Öztürk geçtiğimiz günlerde de Denizli, Uşak, Afyonkarahisar, Burdur ve Kütahya illerine 2019 yılında ne gibi yatırım planları olduğunu 11 ayrı bakanlığa toplam 55 soru önergesi ile sorarak dile getirmişti.

KYK Yurt Sorunu

Türkiye’de eğitim sisteminin içinde bulunduğu sıkıntılar nedeniyle her yıl üniversiteyi kazanan öğrencilerin birçoğu barınma sorunu yaşamaya devam etmektedir. 2018-2019 eğitim öğretim yılında Üniversitelerimizde 7.5 milyonu aşkın öğrenci eğitimlerine devam etmektedir. Açıköğretim fakültelerinde eğitim görmekte olanları bunlardan çıkardıktan sonra 4 milyon öğrenci yer almaktadır.

 

2017 yılı sonu itibariyle KYK’nın 766 yurdunda yaklaşık 630 bin yatak kapasitesi bulunmaktadır. Devletin öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılama konusunda yetersiz kaldığı görülmektedir. Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurt kapasitesi düşünüldüğünde birçok öğrenci cemaat, tarikat yada özel yurtlara mecbur kalmaktadır. Özel yurtların veya apartların günümüz ekonomik şartları düşünüldüğünde çoğu aile çocuklarını okutmakta zorlanmaktadırlar.

 

Bu bağlamda;

 

1- 2018-2019 eğitim öğretim yılında kaç üniversite öğrencisi Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarından yararlanmak için başvuru yapmıştır? Bu başvurulardan kaçının talebi karşılanmış ve kaç öğrenci yurtlara yerleşmiştir?

2- 2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda Kredi Yurtlar Kurumun ’un yurt sayısı kaçtır? Bunların kapasitesi kaç kişidir?

3- 2018 yılı itibariyle Türkiye’de toplamda yükseköğrenim yurt ve yatak açığı sayısı ne kadardır? Bu açıkların giderilmesi ile ilgili bakanlığınızın çalışmaları nelerdir?

4- Kredi Yurtlar Kurumu’nun dışında öğrencilerin kaldığı cemaat, tarikat ve özel yurtların denetimi yeterince yapılmakta mıdır?

5- Kredi Yurtlar Kurumuna başvuran ancak yerleştirilemeyen barınma sorunu yaşayan dar gelirli öğrenciler ile ilgili hangi çalışmalar yapılmaktadır?

6-2017 sonu itibariyle 389.036 yatak kapasiteli kız öğrenci yurtlarımızın kapasitesinin yetersizliğinden dolayı kapasiteyi arttırmayı düşünüyor musunuz?

7- Sayın Cumhurbaşkanımızın müjde gibi verdiği geçen sene 470 TL olan burs/kredi imkânını 500 TL olarak açıklamıştır. Bu miktar bir önceki seneye nazaran %6.38 artmıştı. Yılsonu itibariyle %25’leri bulan enflasyon ortamında bu artış yeterli midir?

Aydın-Denizli Otoyolu İhalesi İptali

Aydın-Denizli otoyolu projesi ihalesi bu yıl içinde bir kez daha iptal edilmiştir. Otoyolun proje işlemleri 2008 yılında tamamlanmış olup her seçimde seçim vaadi olarak tekrardan gündemde tutulmaktadır. Denizli, Türkiye ihracatının %85’ten fazlasını gerçekleştiren ilk 10 şehir arasında yer almaktadır. Başta tekstil, kablo üretimi, mermer ve madencilik olmak üzere pek çok sektörde ihracat yapan firmalarımız için nakliyenin önemi oldukça büyüktür.

 

Kamuoyuna yansıyan haberlerde Ak Parti İzmir milletvekili sn. Hamza Dağ’ın ‘’Demir fiyatları ve diğer fiyatlarda stabil olmayan süreçler yaşanıyor’’ ifadesi yer almıştır. Oysaki ilk ihale tarihi olan 24 Temmuz 2018’de 1 Amerikan doları 4.79 TL’dir. 2. İhale tarihi olan 15 Ağustos 2018’de 1 Amerikan doları 6.15 TL’dir 3. İhale tarihi olan 18 Eylül 2018’de 1 Amerikan doları 6.38 TL olmuştur." dedi.

 

Bu bağlamda;

 

1- Dördüncü ihale tarihi olan 16 Ekim 2018 tarihi için döviz kuru hakkında bir öngörünüz var mıdır?

 

2- 16 Ekim 2018 tarihinde 1 ABD doları kaç TL olur ise ihaleyi 4. Kez iptal etmeyeceksiniz?

 

3- Bu ihalelerin gerçek iptal sebebi yatırıma ayrılan ödeneklerin bitmesi midir?

 

4- Bu ihalelerin gerçek iptal sebebi kamulaştırmanın bitmeyişi veya kamulaştırma bedellerinin karşılığının olmayışı mıdır?

 

5- Aydın-Denizli otoyolu bir proje olmak yerine milletimizin önüne her seçimde sunulan ve sonradan unutulacak bir seçim vaadi midir?

 

6- Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı kabinesine göreve geldikten sonraki ‘’ilk 100 gün hedefi’’ düzenlenen eylem planıyla Aydın-Denizli otoban ihalesinin gerçekleşeceği açıklanmıştır. 16 Ekimde yapılacak olan ihalede ertelenirse Sayın Cumhurbaşkanının açıklamış olduğu Eylem planında ilk sapma gerçekleşecektir. Sayın Bakanın ilk 100 gün hedefinden sapıldığı taktirde Sayın Cumhurbaşkanına arz edeceği mazeret nedir?

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.