OSMANİYE MİLLETVEKİLİ YANIK, ÇİN’İN UYGUR ASİMİLASYONUNU SERT SÖZLERLE ELEŞTİRDİ !

OSMANİYE MİLLETVEKİLİ YANIK, ÇİN’İN UYGUR ASİMİLASYONUNU SERT SÖZLERLE ELEŞTİRDİ !

Yanık, Çin hükümetinin Uygur Özerk Bölgesi’nde yürüttüğü sistematik asimilasyon politikalarına dikkat çekerek, uluslararası topluma önemli bir çağrıda bulundu.

A+A-

Sistematik Asimilasyon Politikaları

Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Çin’in Müslüman Uygur Türklerine zulmü devam ediyor. 630 köy ismi değiştirildi,” ifadelerini kullandı. Bu açıklamasıyla insan hakaları İzleme Örgütü ve Norveç merkezli “Uygur Yardım” adlı kuruluşun ortak araştırmasına atıfta bulunan Yanık, Çin hükümetinin, 2009 ile 2023 yılları arasında, Sincan’daki köy isimlerini sistematik bir şekilde değiştirerek asimilasyon politikalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kültürel Mirasın Yok Edilmesi

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün açıklamalarına göre, Çinli yetkililer Uygurlara ait dini, tarihi ve kültürel anlam taşıyan köy adlarını, Çin Komünist Partisi’nin ideolojisini yansıtan isimlerle değiştirdi. Araştırmada, 2010-2023 yılları arasında yaklaşık 630 köyün isminin değiştirildiği tespit edildi. Yeni adlar arasında “Mutluluk”, “Birlik” ve “Uyum” gibi isimlerin öne çıktığı belirtildi. Yanık, Çin hükümetinin bu uygulamalarıyla, Uygur tarihine ve kültürel mirasına yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.uygur türkleri

Uluslararası Topluma Çağrı

Derya Yanık, paylaşımında uluslararası topluma da önemli bir çağrıda bulundu. Yanık, “Uluslararası toplumun, Müslüman Uygurlara Çin tarafından yapılan her türlü insanlık dışı uygulama ve asimilasyon politikalarının bir an önce durdurulması için daha fazla baskı yapması gerekiyor” dedi. Çin’in, imzaladığı ancak onaylamadığı Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin 27. maddesine göre, etnik ve dini azınlıkların kültürel haklarının korunması gerektiğini hatırlatan Yanık, uluslararası toplumu, Uygurların haklarını savunma konusunda daha etkin olmaya davet etti.

KAYNAK : https://www.sabirgazetesi.com/derya-yaniktan-cinin-uygur-turklerine-yonelik-zulme-tepki?fbclid=

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.