Osman Zolan Sessizliğini Bozdu
DBB önceki dönem Başkanı Zolan, halefi Çavuşoğlu’nun belediye borçları ve diğer eleştirilerine yanıt verdi.
Önceki dönem Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Pamukkale İlçe Başkanlığının 4. olağan kongresinde yaptığı konuşmada, halefi CHP’li Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun iddialarına yanıt verdi.
Nihat Zeybekci Kongre ve Kültün Merkezinde düzenlenen kongrede Zolan, “Denizli'de bir tane köprülü kavşak var mıydı AK Parti belediyeye gelmeden önce? Yoktu. Gidilecek park var mıydı, nefes alacak temiz havası var mıydı? Girişleri çıkışları nasıldı? Çok şükür baktığımızda bugün Denizlimizde 1200’ün üzerinde park yaptık. Üç tane park vardı. Yüzme havuzları yaptık, spor alanları yaptık, sadece şehir merkezinde değil tüm ilçelerimiz aşağı yukarı doğal gaza kavuştu. Çok şükür geri dönüp baktığımızda o hizmetlerimizi görüyoruz. İyi ki bu işleri yapmışız diyoruz. İşte bu içinde bulunduğumuz kongre kültür merkezi gibi Türkiye’de üç tane yok. Hamdolsun AK Parti demek eser siyaseti demek hizmet siyaseti demek. Biz laf yapmıyoruz, yapmadık. Biz algı yapmadık, gece gündüz çalıştık, koştuk, terledik, hizmet ettik, eser ortaya koyduk." diye konuştu.
11 MİLYAR BORÇ SÖZ KONUSU DEĞİL
Tabii ki 31 Mart akşamı arzu etmedikleri bir sonuçla karşı karşıya geldiklerine işaret eden Zolan, "Tabii ki Allah’ımın bir takdiridir, milletimizin bir kararıdır. Başımızın üstüne, itiraz etmeden herhangi olumsuz bir şeyi bırakın dilimizden, gönlümüzden dahi geçirmeden aldık kabul ettik. Tabii ki istiyoruz ki daha güzel şeyler yapılsın şehrimize. İnşallah yapılır ama şunu gördük mazeret üretmeye başladılar. Borçlardan bahsettiler. Oraya astılar 11 milyar borç var diye. 11 milyar borç diye bir şey söz konusu değil. Benim anlattığım detayda 5 milyar küsur borcumuz var. Ha bu 5 milyar bugün mü ödenecek? Hayır 2046 yılına kadar taksit taksit ödenecek. Büyükşehir'imizin DESKİ ile beraber, yeni meclisten karar çıktı bütçesi, bir yıllık bütçesi 15 milyar lira. Bir yıllık bütçenin yanında 5 milyarın ödemesi hem de taksitle 2046 yılına kadar." ifadesini kullandı.
Devrederken esnafa, müteahhitlere 1 kuruş belediyenin borcunun olmadığını dile getiren Zolan, "İşte son zamanlarda açıklanıyor SSK borçları belediyelerin. Denizi Büyükşehir Belediyesinin ismini gördünüz mü? Çünkü yoktu, devlete borcumuz yoktu, çalışanımıza borcumuz yoktu. Ve devrederken bankada nakit 1 milyar 15 milyon lira para ile bıraktık." dedi.
5 MİLYAR BORCUN KAYNAĞI
Belediyenin 5 milyar küsurat borcunun nereden kaynaklandığını açıklayan Zolan, "Onu da söyleyeyim. 5 milyar borcun temeli, biz 90 megavat Güneş Enerjisi Santralı (GES) işine giriştik. Niçin yapıyoruz GES'i? Elektrik üretmek için. Niçin elektrik üretiyoruz. Çünkü biz suyun çoğunluğunu yer altından pompa ile çekiyoruz ve elektrik harcıyoruz, depolara basarken elektrik harcıyoruz ve suyun maliyetinin yüzde 40’ı elektrikten kaynaklanıyor. İşte o maliyeti düşürebilmek için, su ücretlerini düşürebilmek için bunu yapmamız gerektiğini düşündük ve 2-3 yıl uğraş sonunda yerini ayarladık, tahsissini aldık ve kredisini de tahsis ettirdik ve şu anda ağustos ayında faaliyete başladı. Bu güzelliğin sonunda 5 milyar içerisinde bu kredi de var ama bu kez faaliyeti geçti şu anda, yılda 1 milyar akar sağlayacak belediyemize, kasasına 1 milyar para girecek. Kaç yıl boyunca? 30 yıl boyunca. Kötü mü yapmışız? Borcun temeli bu." şeklinde konuştu.
UZUN VADELİ KREDİ ALINDI
Diğer bir sebebin Nihat Zeybekci döneminde başlattıkları "yüzyılın altyapı projesi" olduğunun altını çizen Zolan, "Çünkü bu şehrin suyunun yüzde 65’i kaçaktı, yani 100 litre su veriyorsunuz eve 30-35 litresi ulaşıyor. Suyu bulmak zor, suyu bulduğun zaman oradan çekip ulaştırmanın maliyeti çok fazla... Bu kayıp aşağı ortadan kaldırmamız gerekiyor. İşte şehrin altını üstüne getirdik. Dünya Bankası’ndan uygun şartlarda kredi alındı uzun vadeli. Şu anda yapılan yerlerde yüzde 7-8 kaçak, yapılmayan yerleri topladığımızda Denizli'de suda kayıp ve kaçak oranı yüzde 65'ten şu anda yüzde 20‘lere geldi. Bu alt yapıyı yaparak, aslında elde ettiğimiz suyu koruyarak üç tane görünmeyen Akbaş Barajı yaptık. Eğer biz o altyapıyı yapmamız olsak, o kaçakları engellememiş olsaydık Denizli bugün susuzdu. Hele o Akbaş Barajı yapılmamış olsaydı Denizli susuzlu. Ona da söz söylediler. İşte Denizli'nin on günlük suyu kaldı dediler, insanlar tabii haklı olarak endişelendir. Akbaş Barajı Nihat başkanımız döneminde düğmeye basıldı ve sonra o baraj biz de takip ettik tamamlandı ve sonra Honaz'da devasa içme suyu arıtma tesisi yapıldı. Yağmur yağdığı sürece, kar yağdığı sürece bu şehre 50 yıl yetecek. Biz teşekkür beklerken, 'iyi ki bu baraj yapılmış zamanında, bu küresel ısınma, kuraklıktan dolayı bizi kurtardı, rahatlık sağladı' diye teşekkür beklerken barajda suyun bittiği, insanları paniğe sokma anlamında söylemlerle karşılaştık." ifadelerine yer verdi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin 30 Büyükşehir içerisinde bütçesi düzgün olan ilk üç belediye içerisinde olduğunu ifade eden Zolan, "O büyük şehirlerin başkanları 'keşke Denizli gibi olsa bizim bütçemiz' diye söylerler. Elektrik üretiyoruz GES'ten, 90 megavat elektrik üretiyoruz. Bunun çeyreği kadar, dörtte biri kadar İstanbul Büyükşehir yapmış mı, Ankara yapmış mı, İzmir yapmış mı? 30 tane Büyükşehir’den birisi yapmış mı? Hayır. Ama biz Denizli Büyükşehir olarak her sorunumuzun üzerine gittik, kökünden çözmek istedik, vatandaşlarımızın su maliyeti daha düşük olsun diye elektriği sıfırlamak için bu işleri yaptık.
SİYAH ARAÇLARI BEYAZ ALMIŞLAR
Belediyenin kiralık araçları ile ilgili meydanda araçların sıralandığını hatırlatan Zolan, üstten çekilen fotoğrafta orada kamyonetlerin, minibüslerin olduğuna işaret ederek, "Bunları makam arabası, saltanat gibi sundular önüne 5-10 siyah arabayı koyarak. Şu kadar araç dediler. Çalışan belediyenin araçları olur. Bizim 19 tane ilçemiz var. Biz belde belediyesi, ilçe belediyesi değiliz ki. 616 mahallemiz var. Her bir mahallemizde, her bir ilçemizde onlarca yaptığımız iş var. Bu işlerin kontrolü gerekiyor. Bu işlerin takibi gerekiyor. O öndeki arabalar sadece daire başkanının değil, o daire kullanıyor o aracı. Ne oldu? Bizim kullandığım araçtan daha fazlasını tekrar aldılar. Ama tek fark şu oldu; bizim orada bulunan o önde bulunan siyah araçları beyaz almışlar, rengi farklı, onun için algısı da farklı oluyor.
MAKAMLAR GELİP GEÇİCİDİR
Bu araçların millete ait olduğunu, yapılanların da millete ait olduğunu ifade eden Zolan, "Teşekkür etmesini bilmek gerekir, teşekkür etmiyorsak da sessiz olmasını bilmek gerekir. Bu makamlar gelip geçicidir, kalıcı olan eserlerdir. Hamdolsun Allah’ım nasip etti milletimiz de bize destek verdi. Biz bu şehre 20 yıl boyunca Nihat bakanımla başlayan yerel hizmetler noktasında başlayan 20 yıl boyunca hem büyükşehir olarak hem ilçe belediyeleri olarak meclis üyelerimizle, il başkanımız, ilçe başkanlarımızla, tüm dava arkadaşlarımızla birlikte kol kola vererek güzel eserler bıraktık. Esas olan budur. Hoş bir seda bırakmaktır gökyüzünde, eserler bırakmak gerekir, biz de onu yaptık.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.