Orucun Bu Faydasını Duymadınız

Orucun Bu Faydasını Duymadınız

ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde sürdürülen araştırma, oruç tutmanın bağırsak kök hücrelerinin yenilenme özelliğini yükselttiğini meydana çıkardı.

A+A-

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) biyologların fareler üstünde yapmış olduğu deneylerde, 24 saat aç bırakılan farelerde hücrelerin, glikoz yerine yağ asitlerini parçalamaya başladığı bunun da kök hücrelerin yenilenmesine yardım ettiği belirlendi.

Aç bırakılan farelerin aç kalmayanlara göre kök hücrelerinin iki kat daha çok yenilenme kapasitesine sahip olduğu gözlendi.

TERSİNE ÇEVRİLEBİLİR

Araştırma neticesinde yaşlanma ile alakalı kök hücre fonksiyonu kaybının 24 saatlik oruç sayesinde tersine çevrilebileceği de belirlendi. 

Araştırma ekibinde yer alan Türk bilim adamı Doç. Dr. Ömer Yılmaz,  yapmış olduğu açıklamada, orucun genel sağlık üzerinde olumlu etkilerinin bilindiğini ifade ederek bu araştırma ile oruç tutmanın bağırsaklarda kök hücrelerin yenilenme kapasitesini önemli ölçüde yükselttiğinin görüldüğünü belirtti.

Prof. Dr. David Sabatini de çalışma ile oruç tutmanın karbonhidratlardan yağa kadar bağırsak kök hücrelerinde metabolik bir geçişi tetiklediği ile alakalı kanıt sağlandığını belirterek bu hücrelerin yağ asidi oksidasyonuna geçmesi ile fonksiyonlarını büyük  ölçüde artırdığını söyle.

Bu ilginç araştırmanın neticeleri "Cell Stem Cell" dergisinde paylaşıldı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.