Onlar Sevilmeyi Hak Ediyorlar

Onlar Sevilmeyi Hak Ediyorlar

Onlar Sevilmeyi Hak Ediyorlar

A+A-

2011 yılında Birleşmiş Milletler tarafından, Down Sendromlu bireyler ile ilgili farkındalık çalışmalarının arttırılması adına 21 Mart “Dünya Down Sendromu Günü” ilan edildi.

Down Sendromlu bireylerde 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom olması sebebiyle normal gelişim gösteren bireylerden +1 fazla yani 47 kromozom bulunmaktadır. Down Sendromu’nun bir hastalık olmadığını, farklılık olduğunu ve farklı olmanın normal olduğunu herkese duyurmak ve bu duyarlılığı artırmak çok önemlidir. Down Sendromlu olmak dünyaya fark getirmektir. Bu anlamda herkesin üzerine düşen çabayı göstermesi gerekmektedir. 

 

Hükümet olarak her zaman amacımız engeli olan bireylerin her ne olursa olsun ayrımcılığa uğramadan toplumsal yaşamın her alanına tam ve etkin olarak katılmalarını sağlamak olmuştur. Görevimiz, onların başta eğitim, sağlık, rehabilitasyon ve istihdam hizmetlerinden tam anlamıyla yararlanmalarının önündeki engelleri kaldırmaktır.

Down Sendromlu çocuklarımızın toplumdan dışlanmaması, diğer çocuklar gibi onların da eşit haklarla yaşaması, eşit koşullarda eğitim alması tek dileğimizdir. 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü, bu alandaki çabaların yoğunlaştığı, neler yapılabileceğinin konuşulduğu ve bunların hayata geçirildiği bir gündür. 

Unutmayalım, Down Sendromlu bireyler de yaptıkları, gerçekleştirecekleri ve beklentileri ile hepimiz gibi yaşamda yerlerini alıyorlar. Unutmayalım ki, onlar acıma duygusu oldukça gelişmiş, çıkarcılık, bencillik gibi davranışları olmayan, yalan söylemeyen ve sadece sevilmeyi hak eden bireylerdir. Onlarla hayat daha anlamlı, daha renkli ve daha eğlencelidir. Çünkü Down Sendromlu bireylerin sevgileri sonsuz, saf ve gerçektir. Sizi karşılıksız severler. 

Neşeleri ve gülen yüzleriyle hepimize nice artılar katan Down Sendromlu bireylerin bu özel gününü kutluyor, sevgiyle kucaklıyorum.

Dr. Sema RAMAZANOĞLU

64. Hükümet Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı

AK Parti Denizli Milletvekili

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.