“Ölümlü iş kazalarında 80 ülke arasında Türkiye 9. sırada”

“Ölümlü iş kazalarında 80 ülke arasında Türkiye 9. sırada”

Milletvekili Ün, TBMM’de İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası´nın sürekli ertelenmesini kamunun sorumluluk almamasını eleştirdi

A+A-

- Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün:

- “Kamunun sorumluluğu 11 yıldır sürekli erteleniyor”

Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, TBMM'de yaptığı konuşmada, Türkiye'deki iş kazalarının ve ölümlerinin artışına vurgu yaparak, kamuda iş güvenliği uzmanı bulundurma şartının ihmal edildiğini belirtti. Milletvekili Ün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenerek KYK'ya bağlı yurttaki asansör kazası, Aladağ yurt yangınında kaybedilen 12 öğrenci ve TRT'deki iş kazası örneklerini sıraladı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2024 yılı Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a kürsüden seslenen Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, iş kazalarının ve ölümlerinin artışına dikkat çekerek, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası´nın sürekli ertelenmesini eleştirdi. Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Ülkemizde sadece 2022 yılında 589 bin iş kazası meydana geldi ve 1.517 insanımız hayatını kaybetti. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası´nın Haziran 2012´den bu yana çeşitli bahaneler ile az tehlikeli sınıf işyerleri ve kamu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma şartı sürekli ertelenmektedir. Kamunun öncülük etmesi gereken, insan hayatını direk etkileyen bir konuda sorumluluk üstlenmemesi devletin itibarına yakışmıyor. Kamunun sorumluluğu 11 yıldır sürekli erteleniyor. Örneğin, özel hastanelerde iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunlu ama kamu hastanelerinde değil. Yani şu denmek isteniyor. özel sektörde risk var ama kamuda yok. Bize gelen tablo bunu söylemiyor.” şeklinde konuştu.

 

“Ölümlü iş kazalarında 80 ülke arasında Türkiye 9. sırada”

İş güvenliği yasasının ertelenmemesi ve kamunun örnek olması gerektiğini ifade eden Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “KYK´ya bağlı bir yurtta bir evladımızı asansör kazasında kaybetmedik mi? Aladağ yurt yangınında 12 evladımızı toprağa vermedik mi? Sadece 1 iş güvenliği uzmanının olduğu 7000 kişinin çalıştığı TRT’de birkaç gün önce işçimizi kaybetmedik mi? Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ölümlü iş kazalarının en çok yaşandığı ülkeler sıralamasında 80 ülke arasında 9’uncu sırada olarak bu yasayı daha fazla erteleme lüksümüz olmadığını hatırlatmak istiyorum. Bizim konuşmamız gereken sorumluluk yükleyen yasaları ertelemek değildir, konuşmamız gereken denetimlerdeki yetersizliklerdir, iş güvenliği kültürünü nasıl topluma yerleştireceğimizdir, iş güvenliği uzmanlarının neden günah keçisi ilan edildikleridir. Kamunun örnek olması gerekirken özel sektörün gerisinde kalması asla kabul edilemez.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.