Obeziteye Ne İyi Gelir?
TÜİK 2015 verilerine göre, Türkiye; OECD ülkeleri ABD ve İzlanda'dan sonra obezite oranı en yüksek olan 3. OECD ülkesi durumunda.
Şeker-İş Sendikası, Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, nişasta bazlı şekerin (NBŞ) kota artışına müdahale edilmesini, pancar şekerinde yüzde 8 oranındaki KDV'nin düşürülmesini istedi.
Sendika Başkanı İsa Gök, konu ile ilgili açıklamasında, son yıllarda Dünya'da pek çok ülke obezite ile mücadele girişimlerinin bir parçası olarak sağlıksız yiyecek ve içecekleri vergilendirme suretiyle tüketimini azaltmayı hedef aldığını belirterek, ''Giderek daha da tehlikeli bir boyuta ulaşan obezite konusunda mücadele etmenin kaçınılmaz olduğu günümüzde; bugün, ne yazık ülkemizde de kötümser tablolarla karşı karşıya bulunmaktayız.
Türkiye'de, Dünya genelinde olduğu gibi, toplumun büyük bir bölümü obezite tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktadır.'' dedi. İsa Gök, TÜİK 2015 verilerine göre, Türkiye'nin OECD ülkeleri olan ABD ve İzlanda'dan sonra obezite oranı en yüksek olan 3. OECD ülkesi olduğuna dikkati çekerek, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlenebilir bir hastalık olarak kabul edilen fazla kiloluluk ve obezitenin, her yıl bir milyondan fazla ölüme sebep olduğunu söyledi.
Şeker-İş Başkanı İsa Gök'ün açıklaması şöyle, ''Bilindiği üzere başta Fransa olmak üzere ABD, Meksika, İngiltere gibi ülkelerde aralarında mısır şurubu olarak bilinen yüksek yoğunluklu tatlandırıcılı meyve sularının da yer aldığı birçok üründen vergi alınırken, Türkiye'de de yakın zamanda böyle bir uygulamanın başlatılacağı yönünde aldığımız duyumlar bizi fazlasıyla memnun etmiştir. Durumun ciddiyeti geç idrak edilse de, Şeker-İş Sendikası'nın söylemlerini kehanet olarak görenler bugün haklılığına bir kez daha şahitlik etmişlerdir.
Hatırlanacağı gibi; Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası(Şeker-İş), nişasta bazlı şeker kotalarına karşı 10 yılı aşkın sürdürdüğü hukuk mücadelesinde 10'un üzerinde davayı kazanmış, ancak, Danıştay kararına rağmen bu kotaların arttırılmasına engel olamamıştı.
Son yıllarda Sağlık Bakanlığı'nın sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek amacıyla Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile ortaklaşa hazırladığı belirtilen yol haritasında Avrupa ülkeleri benzerinde olduğu gibi nişasta bazlı şekerlerin ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların ağırlıklı olarak kullanıldığı ürünlere ek vergi getirmek için düğmeye basması obeziteyle mücadele için önemli bir adımdır. Ancak, burada Bakanlığın ayırt etmesi gereken bir husus vardır ki göz ardı edilemez derecede önemlidir. Öncelikle Nişasta bazlı şekerlerle doğal pancar şekeri aynı kefeye konulmamalıdır.''
Obezite vergilemesinden beklenenin, aslında, sağlıksız gıdaların tüketiminin önlenmesinde tüketici davranış değişiminin sağlanması olduğunu kaydeden İsa Gök, açıklamasında şu hususlara dikkati çekti, ''Halkımızın mısır şurubu ya da yüksek yoğunluklu tatlandırıcı katkılı ürünler yerine doğal pancar şekerinden elde edilen ürünleri tercih etmesi yönünde algıda değişiklik oluşturulmalıdır.
Çünkü bugün piyasada satılan ürünlerin tamamına yakını pancar şekerinden değil, şekerden kat kat daha tatlı olan yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar ya da mısır şurubu kullanılarak üretilmektedir. Eğer sağlıklı bir üretim düşünülüyorsa; bunun hammaddesi, kesinlikle doğal pancar şekeri olmalıdır.''
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.