Mutlu, Huzurlu ve Sağlıklı 2019'a
2018’i geride bırakmaya saatler kala 2019 heyecanı şimdiden başladı. Herkesin yeni yıldan bir beklentisi var.
Biz de akishaber ailesi olarak siz değerli okuyucularımızın yeni senelerini kutluyor ve 2019’un sizlere sağlık, mutluluk ve güzellikler getirmesini diliyoruz.
Yılbaşı nedir, Kim kutlar, kim kutlamaz, kimin adetidir vs. konularda yapılan klasik tartışmaların arasından sizlere güzel bir bilgi vermek istiyoruz. İslam Öncesi Orta Asya Türkleri’nin de yeni yıldan 1 hafta önce başlayan bir adete sahip olduğu biliyor muydunuz?
NARDUGAN
22 Aralık’ta gece ile gündüzün savaşının yenmesini zaferlerini akçam ağacının altında kutlayan Türkler, güneşin zaferini ve güneşin yeniden doğuşunu kutlarlardı. Güneşin yeniden doğuşu, “yeni bir doğum” olarak algılarlardı. Türkler, Güneş’e “nar” diyorlardı. Günümüzde dilimize doğan olarak gelen ve “doğmak” anlamına gelen “tugan” doğan ise yüz yıllardır aynı anlamını koruyarak günümüze kadar kullanılagelmiştir.
Türklerin her yıl geleneksel olarak kutladıkları Narduğan, “Güneşin Doğuşu” kutlaması yaklaştığı zaman yaşadıkları çevreyi ve evlerini temizlerlerdi. Kutlama günü ise en güzel ve temiz elbiselerini giyerlerdi. Tanrı Ülgen’e sunacakları hediyeleri de yanlarına alıp, gruplar halinde şarkılar söyleyerek bulundukları yere en yüksek ve en gösterişli akçam ağacının yanına gider, akçam ağacının altına vardıklarında Tanrı Ülgen’e ulaşması için hediyeler bırakır, dua eder ve şükür ederlerdi. Bu anlamda; bu kutlamaları ilk yapan topluluklardan biri İslam öncesi Orta Asya Türkleri olmuştur.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.