Tülay GAZALCI

Tülay GAZALCI

Yazarın Tüm Yazıları >

Üniversiteli Olacaksan Bilmen Gerekenler Burada!

A+A-

Binlerce yürek yakında açıklanacak olan YKS sonuçlarını bekliyor. Sadece sınava girenler değil, anne babalar, emek veren öğretmenler, aydınlık zihinlere ihtiyacı olan ülkemiz bekliyor.

31 Temmuz 2018 tarihinde sonuçlar açıklanacak.7-14 Ağustos tarihlerinde üniversite tercihleri yapılacak. Üniversite kayıtları ise 3-7 Eylül 2018 gerçekleştirilecek. İsteyenler 3-5 Eylül 2018 tarihlerinde e-kayıt yapabilecek. Yaşamının yaklaşık 14 yılını eğitim öğretim ortamlarında geçiren gençler hayatlarının en kritik, en zor ve hata kabul etmeyecek bir dönemindeler şu an. Tabi bu dönemde verecekleri karar, geleceklerini inşa edecekleri meslek seçimi üzerine olacağından, anne baba ve kendi istekleri doğrultusunda belirlenen üniversiteleri bir uzman yardımı ile karara bağlamalıdırlar. Tercih aşamasında ÖSYM tarafından yayınlanacak olan kılavuz da üniversite adaylarını doğru yönlendirecek olan tüm bilgiler mevcut olacaktır. 2 yıllık ve 4 yıllık bölümler tablo halinde sunulacak. Adayın yapması gereken, bölümleri dikkatlice incelemeli ve geleceğe dair beklentilerini karşılayacak olan tercihler yapmaya özen göstermelidir.

ADAYLAR TERCİHLERİNİ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

1- Tercih hakkına sahip olabilmek için Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavından en az 150 almış almak gerekir.150’ nin altında kalan adaylar tercih yapamayacaklardır. Alan Yeterlilik Testi (AYT)’ den ise 150- 180 Aralığında puan aldığı takdirde 2 yıllık bölümleri, 180 ve üzeri aldığı takdirde ise 4 yıllık bölümleri tercih edebilecektir.

2-Aday 24 tercih yapabilecek. Dikkat edilmesi gereken hassas nokta, tercihlerinizin okumak istediğiniz bölümlerden oluşmuş olmasıdır. İstemediğiniz bir bölüme yerleşmeniz halinde seneye tekrar tercih yaptığınızda puanınız düşecek ve avantaj kaybınız olacaktır.

3- Tercih hakkınızı kullanırken, doğru bir sıralama yapmanız, bölümlerin özel koşul ve maddelerinde geçen; alan, yaş, cinsiyet v.s. gibi özel şartlara dikkat etmeniz gereklidir. Bu ayrıntıları göz ardı ederek yapılacak tercihler ile bölümü kazanmış olsanız dahi yerleşme hakkınız olamayacak ve itirazlarınız ÖSYM tarafından kabul edilmeyecektir. Çünkü bu konu ile ilgili gerekli uyarı yayınlanacak kılavuzda mevcuttur.

4-Okul birincileri için sınırlı sayıda ayrı kontenjan hakkı tanındığı da klavuzda mevcut olacaktır. Aday, ya bu sınırlı kontenjana yerleşecek ya da genel kontenjanda kendine yer bulamayacaktır.

5-Adaylar, yoğun olarak yüksek rağbet gören bölümlere yüklenirlerse, bu kez de açıkta kalma ihtimali ile karşı karşıya kalabilirler. Çünkü puanı o bölüm için yetmeyen bir aday, sadece okul birincisi avantajını kullanmak isterse, kendinden yüksek puan alan adaylar, hem o kontenjana, hem de genel kontenjana daha önce yerleşme hakkına sahip olacaktır.

6-Bölümlerin bazılarında başarı sıralama sınırı bulunmaktadır. Örneğin, hukuk okumak isteyen bir öğrenci, 150binin üstünde bir sıralamada olursa, bu bölüme yerleşemeyecektir. Tıp programlarında ise, 40bin üstü başarı sıralamasına ait bir aday da bu bölüme yerleşme hakkına sahip olamayacaktır.

7-Adaylar tercihlerini internet ortamında, kendi şifreleri ile sisteme giriş yaparak gerçekleştirecektir. Tercih değişikliği yapmak istemesi halinde, süre bitimine kadar tercihlerinde değişik yapabileceklerdir.

8-Özel yetenek bölüm sınavlarına başvuru yapmak isteyen öğrenciler TYT sınavından 150 barajını geçtikten sonra, diğer şartları sınavına gireceği bölümlerden öğrenecektir.

9- aday Vakıf üniversitelerini burslu tercih ederse, başarısız olsa dahi bursunu almaya devam edecektir.

10-Adaylar tercihlerini yaparken mezun oldukları okulların rehber öğretmenlerinden veya sınav tercihleri konusunda hizmet veren bilirkişilerden mutlaka yardım almalıdır.

İsteğiniz dışında sadece üniversite okumuş olmak için seçeceğiniz bölümler sizi mutlu etmeyeceği gibi yıllarınıza sebep olacaktır. Üniversiteye yerleştikten sonra ’’ Bu bölümü sevmedim bana hitap etmiyor’’ dedirtecek bir duruma gelmek yaşamınızda telafisi olmayacak sıkıntılara sebep olacaktır. Oyunun ortasında kural değiştirilmez. Başarılı olmak istiyorsak kuralları baştan bilmeli ve uymalıyız. Aksi takdirde kayıp büyük olur. Yıllarını eğitime adamış öğrenciler, öğrencilerine emek vermiş eğitimciler, uygarlaşma yolunda hızla ilerleyen ülkemiz kaybedecek ve kaybetmeyi göze alacak lükse sahip değildir. Üniversite yolunda ilerleyecek olan tüm adaylar, geleceğiniz için doğru tercihleri yaparak istediğiniz bölümlere yerleşmenizi dilerim. Kendini eğitime adamış siz değerli gençlerin ve ülkemizin yolu açık olsun.

Bu yazı toplam 3732 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.