PAÜ'DE ''YAPI İŞLERİ'' BÖYLE Mİ DÖNÜYOR ?
Pamukkale Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığında 2 peyzaj mimarı, 2 ziraat mühendisi, 1 yüksek mimar, 2 mimar, 8 inşaat mühendisi, 3 makina mühendisi, 2 elektrik mühendisi, 1 yüksek inşaat mühendisi, elektrik-elektronik mühendisi, elektronik haberleşme mühendisi, Restoratör ve onlarca inşaat teknikerinin olduğu bir birimden bahsetmek istiyorum.
PAÜ,Yapı İşleri Daire Başkanlığı kadrosunda bulunan Ali Murat FİLİZ de daha önceki rektör Hüseyin BAĞ döneminde atanmış ve KUTLUHAN geldikten sonra görevden alınmış ve bankamatik memuru yapılmıştı. Görevden alınma sebebi nedendir bilinmez ama FİLİZ’in görev yaptığı dönemde çeşitli firmalara işleri yaptırdığı ve bunları ödemediği, ayrıca KUTLUHAN’ın da bunları veto ettiği Yapı İşleri Daire Başkanlığı personeli tarafından bilinmekte ve çok rahatsızlık duyulmaktadır . Onlarca firmaya toplamda KDV dahil 1.760.000 TL civarında 2020 yılına ait borcun olduğu gelen bilgiler arasındadır.
MERAK EDİYORUZ…
Merak ettiğimiz bir işi yapı işlerinde yaptırırken önce fizibilite çalışmalarının yapılması, yaklaşık maliyet tespitinin yapılması, yaklaşık maliyete göre alım şekline (yapılacak işin doğrudan temin sınırları içerinde mi yoksa ihale ile mi yapılacağı, ihale yapılacaksa eşik değerlere göre nasıl ilan edilerek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hangi maddesine göre yapılacağı…) karar verilmesi ve işin yapılması adına Başkanlık Makamından onay alınması gibi resmi işlemler yürütülerek yapılması gerekmiyor mu? Yoksa ahbap çavuş ilişkileri şeklinde mi yürüyor alım işleri? Kaldı ki yaptım oldu şeklinde bile istediğine ihale vermek adına 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun madde 21-f Pazarlık usulüne bile gerek duymadan yapabilecek bir cesaret mi gerekiyor?
Buradan şu sonuç çıkar kafasına göre bir firmaya işi verip ödemesini ona göre uyarlayıp işler rast gitmeyince ödeyememek oluyor. İç Denetim Birimi, Yapı İşleri Daire Başkanlığını en son ne zaman ve hangi konularda denetim programına aldı ve Yapı İşleri Daire Başkanlığına denetim yaptı.
2019 Sayıştay raporunda 100 adetten fazla 8-9 milyonluk doğrudan temin yapılmıştır. Tek bir firmaya yıl içinde parasal limitin çok az altında kalınarak (ihale yapmadan doğrudan temin ile alabilmek adına alımlar parçalara bölünerek) toplamda yüksek tutarlarda benzer işler verildiği (Örneğin; bir firmaya toplamı 2,5 milyon TL civarında 26 adet, bir başka firmaya toplam 1,2 milyon TL civarında 12 adet bakım, onarım, tadilat ve çevre düzenleme işi) tespit edilmiştir. (2024 yılında doğrudan temin limiti 622 bin TL oldu. Gerisini siz hesaplayın)
Sayıştay raporları ile tespit edilmiş bir durum varken Pamukkale Üniversitesi İç Denetim Birimi bu konular hakkında hangi denetimleri yaptı veya yaptırılmadı.
PAÜ’de ONLARCA AKADEMİSYEN VARKEN…
FİLİZ'den sonra Bilal BOZOĞLU Dairenin 3 seneye yakın vekaleten daire başkanlığını yaptı. Bilal BOZOĞLU görev yaptığı süre içerisinde aynı firmadan kaç tane doğrudan temin yaptı. Trabzon'dan transfer olan ve özel olarak getirtilen yeni Daire Başkanı Ahmet İhsan HACIFETTAHOĞLU bu kadar mühendis ve mimarın olduğu bir kuruma ne karşılığı getirildi.
Sayın KUTLUHAN, Bilal BOZOĞLU zamanında yapılan işlerin doğrudan temin ödemeleri için neden yeni Daire Başkanı getirdiğiniz ve ödemeleri yeni Daire Başkanına yaptırdınız. Yapı İşleri Daire Başkanlığı çok önemli bir makam büyük ihalalerin yapıldığı ve milyonlarca bütçesi olan hassas çalışması gereken bir birimdir. Sanki dükkan işletiliyorcasına kanun ve yönetmelikleri hiçe sayarak işleri yaparsanız sonra hesap verirsiniz benden söylemesi.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.