Tülay GAZALCI

Tülay GAZALCI

Yazarın Tüm Yazıları >

ÖZEL OKULLARA  TEŞVİK !

A+A-

Her öğrencinin eğitim başarısı ne yazık ki aynı oranda iyi sonuç vermemektedir.  Çalışan anne babalar ise maddi şartlarını zorlayarak, çocuğunun kapasitesi ne olursa olsun, hedeflerine koydukları mesleğe ulaştırma umudu ile özel okullara yönelmektedirler. Bir öğrencinin başarısı, okuduğu okulun ön adında  ‘’ özel ‘’ yazıyor olması ile doğrudan ilişkili değildir. Başarıdaki hakikat özele dayalı olsaydı, ülkemizdeki eğitim başarısı zirve yapmalıydı. Bir okulun başarı göstergesi ise, bünyesine aldığı öğrenciyi, bulunduğu yerden bir adım daha öne taşıyabilmesidir. Türk eğitim sistemi kalitesi Word Economic Forum verilerine göre dünyada 101. sırada.

Öğrencinin başarısı; kendisi, anne babası ve öğretmeni ile doğrudan ilgilidir Eğitimde yanlış politikalar velileri ve öğrencileri geleceğe kaygı ile bakan bireyler haline getirmiştir. Haliyle anne babalar hem çok çalışıyor olmaktan dolayı oluşan boşlukları doldurabilmek, hem de evlatları sistem mağduru yapmamak için çareyi özel okullarda aramaktadırlar. Görevini layıkıyla yapan özel okullarımızı tenzih ederek yazıyorum, ne yazık ki çoğunluğu verilen paraların hatırına çocuğunuzun gerçek başarısını ortaya koymaktan dahi çekinmekte, sürekli olarak pembe bir tablo çizmektedir. Çocuklarımız için evlerimizde yarattığımız fanus ortamını, özel okul fanusu ile devam ettirerek, beklide çocuklarımıza en büyük zararı biz anne babalar veriyoruz. Oysaki gerçek hayat öylemi? İrade, mücadele ve gerçeğe dayalı tecrübelerden uzak yetişmiş bireyler için ne yazık ki çok zor. Başarılı öğrencilerin özel okullardan yararlanması için, devlet tarafından velilere, özel okul teşviki yani para yardımı yapmaktadır. Devlet tarafından sağlanan bu imkân ile veliler çocuklarının özel okula kayıt ücretinin bir kısmını karşılayabilecektir. Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 6 bin öğrenciye 3 bin 60 lira, ilkokuldaki 15 bin öğrenciye 3 bin 680 lira, ortaokuldaki 15 bin öğrenciye 4 bin 280 lira, lisedeki 15 bin öğrenciye 4 bin 280 lira ve temel lisedeki 24 bin öğrenciye ise 3 bin 680 lira destek verilecek. 75 bin öğrenci, bu yıl ilk kez eğitim öğretim desteğinden yararlanacak. Toplamda 340 bin öğrenciye, özel okul devlet teşviki verilecek.

Devlet teşviki başvurusu 10 Ağustos 2018 ve 6 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Özel okul teşvik destek miktarı, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi alacaklar için farklı miktarlarda belirlenmiştir.

Devlet teşviki; ailenin maddi kazancı, Öğrencinin başarı durumu, , anne ve babanın hayatta olup olmaması,  anne ve babanın boşanmış olup olmaması, evde okuyan öğrenci sayısı özel okula gidecek olan öğrencinin, il içinde, Türkiye’de veya uluslar arası alanlarda göstermiş olduğu başarı durumuna göre, verilen destek puanı ile belirlenir. TEOG sınav sonucuna göre bu yıl özel okulların vereceği tahmini burs oranları;

490 İLE 500 puan arası % 100. 
480 ile 489 puan arası %75.
425 ile 459 puan arası %50.
375 ile 399 puan arası %30 burslu okuyabilecekler.

İyi okul arayışında olan velilerimiz; öğrenciye değer kazandırma becerisini, okulun fiziki ve sosyal yapısını,  okulun akademik, spor sanat ve kültürel alanlardaki başarısını, yabancı dil eğitimindeki başarısını,  yetiştirdiği öğrencilerin kişilik gelişimini, yemek -güvenlik ve servis hizmet kalitesini, öğretmen kalitesinin kişilik ve bilgi birikimi hakkında mutlaka araştırınız ve mümkünse okul kurucularının eğitimle ilişkisi hakkında bilgi sahibi olunuz. Meşakkati çok olan uzun bir yol sizleri bekliyor. Tüm öğrencilerimize ve anne babalara hayatlarına yön verecekleri bu yeni süreçte kolaylıklar dilerim.
 

Bu yazı toplam 2900 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.