Doğan CEYLAN

Doğan CEYLAN

Maarif Müfettişi
Yazarın Tüm Yazıları >

LGS’de Sözel ve Sayısal Puan Sistemi Olmalı

A+A-

1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu Madde 6 – Fertler, eğitimleri süresince, ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ve doğrultusunda çeşitli programlara veya okullara yöneltilerek yetiştirilirler.

Buradan hareketle, edebiyat ve sosyal bilimler alanında yetenekli çocukları yetiştirmek için ülkemizde Sosyal Bilimler Liseleri açılmıştır. Matematik ve Fen alanında yetenekli çocukları yetiştirmek içinse Fen Liseleri kurulmuştur. Ayrıca sporda yetenekli çocuklar için Spor Liseleri, resim ve müzik alanında yetenekli çocukları yetiştirmek içinse Güzel Sanatlar Liseleri vardır.

Mevcut sistemde, birbirinden oldukça farklı amaçlarla kurulan Sosyal Bilimler ve Fen Liseleri aynı sınavla (LGS) ve aynı puan türüyle öğrenci almaktadırlar. Biri sözel diğeri sayısal alanda yeterlik isteyen iki okulun aynı puan türüyle öğrenci alması doğru değildir.

Nasıl Spor Liseleri ile Güzel sanatlar Liselerinin sınavları farklı yapılıyorsa Fen Liseleri ile Sosyal Bilimler Liselerinin giriş yeterlikleri de farklı olmalıdır.

Öğrenciler LGS sınavında her ne kadar aynı sınava girseler de en azından puanlarında sayısal ve sözel olarak iki ayrı türde puan hesaplanmalı, Fen Liselerine yerleşmede Sayısal puan, Sosyal Bilimler Liselerine yerleşmede Sözel puan esas alınmalıdır.

Mevcut LGS sisteminde puan hesaplanırken soruların ağırlıkları: Matematik, Fen bilimleri ve Türkçe soru ağırlığı 4 iken Yabancı Dil, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının ağırlığı 1’dir.

Bu puan ağırlıkları Fen liseleri için uygun olabilir ancak Edebiyat ve sosyal bilimler alanında yetiştirilecek bir öğrencinin sözel derslerinin puan ağırlığının sayısal derslerden daha fazla olması gerekir.

Mevcut durumda, sayısal derslerden 8 doğru yapan bir çocuk; Yabancı Dil, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisinden çıkan 30 sorunun tamamını doğru yapan öğrenciden daha fazla puan almaktadır. Neticede, Sosyal Bilimler Lisesine devam etmek isteyen ve tüm sözel soruları doğru cevaplayan bir çocuk bu liseye giremezken, sayısal dersleri iyi olup sözel bölümdeki soruları yeterince yapamayan bir öğrenci Sosyal bilimler lisesine girebilmektedir.

ÖNERİ LGS’de puanlar hesaplanırken en azından SÖZEL ve SAYISAL olmak üzere birden fazla puan türü hesaplanmalıdır.

SÖZEL PUAN hesaplanırken Türkçe’nin yanı sıra Yabancı Dil, İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının ağırlığı 4, sayısal soruların ağırlığı ise daha düşük olmalıdır. Sosyal bilimler liselerine yerleşmede bu puan esas alınmalıdır.

SAYISAL PUAN ise halen uygulanmakta olan mevcut ağırlığa göre hesaplanabilir. Fen liselerine yerleştirmede bu puan esas alınmalıdır.

İstenirse merkezi sınavla öğrenci alan Anadolu Liselerine giriş için eşit ağırlıklı puan türü de hesaplanabilir veya Liselerdeki seçilecek alan dikkate alınarak SÖZEL veya SAYISAL puan kullanılabilir.

Bu yazı toplam 8505 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar