Şerif Kutludağ

Şerif Kutludağ

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

KOCAMEKTEPLİLER VAKFI HAYIRLI OLSUN

A+A-

21 Şubat 2025 tarihli haber sitelerine düşen başlık şöyle diyordu:

“KOCAMEKTEPLİLER VAKFI RESMEN KURULDU!..”

Tarihî Denizli Lisesi için ne anlamlı bir haber!.. Denizli için de ne güzel bir gelişme!..

Şimdi buraya kadar yazdığımız cümleleri okuyan Denizlili olmayan ya da Denizli’yi tanımayan hemşerilerimiz iki ayrı liseden söz ediyoruz duygusuna kapılabilirler. Oysa Denizli Lisesi’nin muhteşem gözüken Denizli’nin tarihi hatırlatan tek binası/yapısı olan tarihi binasından dolayı Denizli halkı Denizli Lisesi’ne KOCAMEKTEP demiştir.

Bir zamanlar şehir liseleri vardı: Afyon Lisesi, Aydın Lisesi, Sivas Lisesi, Erzurum Lisesi, Konya Lisesi, Elazığ Lisesi, Denizli Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Ordu Lisesi, İstanbul Lisesi, Erzincan Lisesi, Ankara Lisesi Yozgat Lisesi

Bu liselerin her birisi ilin tamamına hitap ettikleri için zamanla ilin sembol değerlerinden birisi olmuştur. Bu liselerde okuma şansına sahip olanlar da sahip oldukları mesleklerle topluma hizmet götürürlerken ilin seçkin isimleri olmuşlardır.

Konu Kocamektep/Denizli Lisesi olduğu için biz konuya Denizli merkezli bakacağız haliyle. İşte Kocamektep/Denizli Lisesi’nden yetişmiş olan isimlerden bazıları:

Arif Hüdai Oral, Hüseyin Yılmaz, Talip Özkan, Kerim Aydın Erdem, Adnan Keskin, Abidin Elderoğlu, Berkant, Kerem Yılmazer, Yekta Güngör Özden, Yaşar Çallı, Rıdvan Ege, Tahir Kutsi Makal, Önder Göçgün, Mehmet Yılmaz, Bekir Ağırdır, bu okuldan mezun olan unutulmayan isimlerden bir kaçıdır.

Değerli okurlarım!.. Ben Denizli’nin Güney ilçesi 1954 doğumluyum. Bizim zamanımızda Denizli Lisesi’nde okuyabilmek bir hayaldi. Babanızın ekonomik yönden çok iyi olması gerekliydi öncelikle. Bu olmadığı için orta okulu bitiren her arkadaşımın öncelikli hayali astsubay okulu, öğretmen okulu, hemşirelik okulu, sağlık koleji vb kazanabilmekti.

Biz Kocamaktep/Denizli Lisesi’nde okuma şansına sahip olamadık. 1968-1969 Eğitim öğretim yılı sonunda DPY sınavlarına girmek için Güney’den gelmiş ve bu lisede sınavlara girmiştik. Talihin de yardımıyla 1978 Kasım ile 1983 Haziran arasında üç yılında da Müdür yardımcısı olmak kaydıyla 5 yıl Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak görev yapmak nasip olmuştu.

Kocamektep/Denizli Lisesi’nin bu isme gelmezden önceki eğitim yolculuğu 1874 Rüştiye Mektebi’nin açılmasıyla başlar. Sırasıyla, 1894 Liva idadisi, 1904 Sanat İdadisi, 1922 Sultanî Mektebi, 1924 Sultanî Ortaokulu, 1932 Sultanî Lisesi, 1945 İnönü Lisesi, 1950 Denizli Lisesi,

4 Şubat 1931’de Atatürk’ün ziyaretiyle onur kazanan Kocamektep/Denizli Lisesi, 1945’te de İsmet İnönü’nün ziyaretiyle İnönü Lisesi adını alır ve beş yıl bu ismi taşır. 1950’de yeniden Denizli Lisesi adını aldı. 2008-2009 öğretim yılında da Anadolu Lisesine dönüştü.

Denizli ve ülke genelinde, tarihi başarılarla dolu olan Kocamektep/Denizli Lisesi’nin bu konumundaki kırılma 1983-1984 Eğitim Öğretim Yılında DAL=Denizli Anadolu Lisesi’nin açılmasıyla başladı.

Benim de kurucu dört öğretmenden birisi olduğum il genelindeki en zeki 108 öğrencinin DAL=Denizli Anadolu Lisesi’ne gitmesi, 1991-1992’de Yunus Emre Anadolu Lisesi/sonra TEV Anadolu lisesi’nin açılması, 1996 yılında da ERBAKIR Fen Lisesi’nin açılmasıyla Kocamektep/Denizli Lisesi’nin eğitimdeki düşüş yılları başlamıştı.

Değerli okurlarım, ilk turfanda diye tabir ettiğimiz doğal üretim dönemlerinde pazara ilk gelen meyveler çok kıymetli olur. Ne zamanki meyveler çoğalır, benzerleri arasında seçmeler başlar. Şehir liseleri de tek oldukları zamanlarda çok kıymetli liselerdi. Ne zaman ki Anadolu Liseleri ve Fen Liseleri çoğaldı ve yaygınlaştı işte şehir liselerinin konumu da bu süreçte değişim yaşadı.

Bu çıkışlar ve inişler sürecini kaçınılmaz olarak yaşayan Kocamektep/Denizli Lisesi mezunlarının yer aldığı “KOCAMEKTEPLİLER VAKFI” nın kurulmuş olması Kocamektep/Denizli Lisesi’nin en büyük güçlerinden birisi olacaktır.

Denizli Eğitim Tarihi’ne not düşmek adına ben de bu yazımda “Kocamektepliler Vakfı” kurucular kurulunda yer alan isimleri paylaşmak istiyorum:

Lütfi Turan ÜLKÜ, Metin SAYDAL, Halil GÖKER, Hüdayi AKAY, Ahmet GÖZTOK, Ömür EKE, Ahmet BOZDEVECİ, Ümit ÇALIŞKAN, Jale ERDOĞAN, Selim YAYMANOĞLU, Ali Ekrem KAYALIOĞLU, Emin Arslan ÖZSOY, Ali MAZIOĞLU, Dede VURAL, Fikret KOCAMAN, Ahmet SERTER, Mehmet Hilmi YAVAŞLAR, Hikmet Şadiye IŞIKLI, Halil ŞAFAK, Ertan GÜRGÜN, Mehmet Ali ABALIOĞLU, Malik DÜLGEROĞLU, Abdullah Turgay GEDİZLİOĞLU, Hasan HİMMETLİ, Behiye KASAPSARAÇOĞLU, Günal BUDAK, Mehmet Ercüment ERDEM, Sadettin GÖRDES, Mehmet ERBOĞA, Mustafa GÜL, Hüseyin TÜRKÖZ, Süleyman KOCASERT, Osman AYDINLI, Müjdat KEÇECİ, Mehmet BÜKER, Musa ESKİLİ, Kemal TUNCER, Gültekin Okay SALGAR, Burhan KABAY, Derya ESKİCİ ERBAŞ,Selma AKÇA, İrfan KARABABA, Nilgün ÖK, Ali İhsan DEĞİRMENCİOĞLU, Ömer Hakan BAKİ, Mehmet Yalçın EGEMEN, Muammer KARDEŞ, Osman Nuri TARTILACI, Haluk EKE, Beyhan ASLAN, Faruk ALP, Hüseyin Övünç KOCABAŞ, Nazım KALKANCI, Mehmet ÜNAL, Bekir Sıtkı URGANLIOĞLU, Güven KAVAK…

VAKFIN AMACI: “Denizli Lisesinde öğrenim görmekte iken vakfın himayesine giren veya Denizli Lisesi mezunu, talebesi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilere lise ve üniversite eğitimi, mezuniyet sonrası iş bulma/kurma yönünden ülkemize katkısı olacak şekilde destek olmak ve vakıf senedinde belirtilen diğer amaçları gerçekleştirmektir.” Diye açıklanmış resmî gazetede.

Kuruluş yıllarından başlayarak, özellikle de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan; 1923’ten başlayarak yeni devlet yapılanması ve sosyal hayatın şekillenmesinde1983’e gelinceye kadar aradan geçen 60 yıllık süreçte, verdiği eğitimle hem Denizli özelinde hem de yurt genelinde çok özel bir yere sahip olan Kocamektep/Denizli lisesi’nden yetişen kadroların, okulları için kurdukları vakıf derin bir anlama sahiptir.

Eminim ki Kocamektepliler Vakfı, Denizli Lisesi’nin bundan sonraki sürecinde her zaman her durumda büyük bir güvence olarak yerini alacaktır.

Beş yıl öğretmen olarak görev yapmış bir vatandaş olarak Kocamektepliler Vakfı’nın kuruluşuna vesile olan ve katkı koyan Denizli Lisesi mezunlarını kutluyorum. Denizli Lisesi’nin tarihine yakışır başarılar elde etmesine vesile olmaları dileğiyle saygı ile selamlıyorum…

MUHABBETLE…

Bu yazı toplam 279 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.