Alpaslan Remzi Kallimci

Alpaslan Remzi Kallimci

Eğitimci - Tarihçi
Yazarın Tüm Yazıları >

Kıbrıs’ta Kurşunlar Arasında

A+A-

“Kurşunlar Arasında” bir savaş güncesidir. Kıbrıs Barış Harekâtı Gazimiz Ferhat Alkan’ın savaş esnasında bulduğu bir Rum ajandasına 50 sene önce aldığı notlarıdır. Yeşil Kayın Yayınları tarafından yayımlanarak raflarda yerini alan bu güzide eser, okuyucuyu savaş günlüğü üzerinden Harekâtın içerisine çekiyor ve soluksuz o anları yaşatıyor.

Gazimiz Ferhat Alkan vatani görevini Kahramanmaraş’ta yaparken Topçu Teğmen rütbesiyle dün 50. Senesini coşkuyla kutlayarak eda ettiğimiz Barış Harekâtı’na iştirak etme şerefine nail olmuş hemşehrimizdir.

15 Temmuz Nikos Sampson darbesinin olduğu 15 Temmuz tarihinden itibaren tuttuğu notlardan kışlalarda Kıbrıs Barış Harekâtı için hazırlıkların yapıldığı ve kararlılığın olduğu gayet net bir şekilde görülmektedir. 27 Temmuz 21.00 itibariyle “Truva” isimli feribotla personelin Kıbrıs’a ezan ve tekbirler eşliğinde intikaline başlanır… 28 Temmuz’da sabah Girne’ye ayak basarlar.

Cenevre Konferansı ile taarruz kesilir. Fakat konferanstan bir sonuç çıkmayınca 14 Ağustos tarihinde tekrar taarruza geçme emri alırlar.

En dayanılmaz sayfalar 18 Ağustos tarihli notlarda mevcuttur. Gazimiz Ferhat Alkan Rumların yapmış oldukları “Atlılar Köyü” Katliamından hemen sonra köye gelen guruptadır. Katliamı görürler ve durumu tümene haber verirler… Bayrak Radyosu da vahşeti tüm Dünya’ya duyurur… (s. 58.)

Kitapta dikkatimi çeken şey ise yazarın, Ferhat Alkan Gazimizin öngörüsüdür. 27 Ağustos tarihli notlarında Anlaşmanın hala yapılmadığını söyleyip “Yapılacağa da benzemiyordu.” diyerek Rumların anlaşmaz ve uzlaşmaz tutumlarını 50 sene öncesinden saha tecrübesiyle öngörmüştür. (s.68) Kıbrıs’ta hala ateşkes var evet ama hala bir barış anlaşması yoktur.

Yeşil Kayın Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Samet Önder’in editörlüğünü yaptığı bu kıymetli eserin ön sözünde Prof. Dr. Tufan Gündüz hocamızdan da alıntı yaparak dediği gibi… “Türk askeri beklenilendir.” (s.8)

Hiç unutmadık Kanlı Noelleri, Mürüvvet hanımı, Murat'ı, Hakan'ı, Kutsi'yi...

Unutmayacağız Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'i...

Onlarca yıl baskı zulüm ve soykırımlara maruz bırakılan Kıbrıs Türklerinin yaşadıkları silinmeyecek hafızamızdan! Ve elbette başta Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş olmak üzere kahraman mücahitlerin ve Türk Mukavemet Teşkilatı'nın tüm kahramanlarını son nefesimize kadar anlatacağız! Emanetlerine sahip çıkacağız. Millî Kıbrıs Davamıza sahip çıkarak en başından itibaren ilmek ilmek işleyen Menderes'i, Zorlu'yu, İnönü'yü, Demirel'i, Ecevit'i, Erbakan'ı ve Türkeş'i her zaman rahmetle anacağız. Şanlı Mehmetçiğimizin bu harekâtta vermiş olduğu 498 şehidimizi, Atlılar’ı, MuratAğa’yı, Geçitkale’yi Sandallar’ı asla unutmayacağız.

Başta Ferhat Alkan olmak üzere kahraman gazilerimizin ellerinden öpüyorum, sağlık diliyorum.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. sene-i devriyesi, Kıbrıs Türklerinin "Barış ve Özgürlük Bayramı" kutlu olsun.

Kıbrıs Türk'tür, Türk kalacak.

Bu yazı toplam 336 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum