Tülay GAZALCI

Tülay GAZALCI

Yazarın Tüm Yazıları >

İşte Bütün Mesele Bu!!!

A+A-

Hayatımıza yeni davranışlar, yeni alışkanlıklar, yeni iş ortamları katmamızın en önemli sebeplerinden biri, yeni faydalar sağlayabilmektir. Temeldeki niyet, hayatımızı daha da iyileştirmektir aslında. Bizler sadece düşünüp, icraata geçemezken sağ olsun Japonlar yine düşünmenin ötesine geçmiş ve Kaizen felsefesinin hayat bulmasını sağlamışlar.

Sürekli iyileşmenin vücut bulmuş halidir Kaizen. Sürekli daha iyiye ulaşmayı hedefleyen, iyileştirme tekniğidir. Günlük yaşantımızda onlarca problemle karşılaşırız. Bu bazen problemli kişiler, bazen de bütünüyle problem halini almış bir iş yükü olabilir. Ortada bir problem varsa, mutlaka muhataplarımız da vardır. Çözüme giden en iyi yol, konuyu tartışmaya açmak ve sorunu iyileştirmenin yollarını ortak olarak aramaktır. Emin olun hiçbir problem tek kişilik değildir. Bu nedenle yalnız yol almak sadece kendinizi yıpratmak olacaktır. Bakınız Kaizen nelere kadir;

Problemi kabul etmek. Önceliği saptamak. Çok para gerektirmeyen projeler seçmek. Tek ölçüyü ekonomik çıkardan ibaret görmemek. Planla, uygula,kontrol et, önlem al (PUKO) çevrimini izlemek. Ve en önemlisi de doğru çözüm araçlarını kullanmak Kaizen prensipleri arasındadır.

Örneğin yaşam kalitemizi arttırmak için spora başlamamız gerekiyor. Başlayıp birkaç gün sonra bırakmamak için, aşama aşama ilerlemek lazım. Daha ilk günden direk koşarak başladıysak, sonu yakın demektir. Çünkü hızlı yaşanan her şey, aynı hızla bitmeye mahkûmdur. Önce rahat eşofman içinde keyif yürüyüşleri yapmak ve her geçen gün tur sayısını arttırmak başladığımız sporun ömrünü uzatacaktır. İçinde keyif barındırmayan hiçbir hareket başarıya ulaşamaz. Keyif aldıkça yürüyüşler artacak, hayatımızda yer edinmeye başlayacak. Spor hayatımızdaki yerini alırken, bizlerde vücudumuzu ve şartlarımızı zorlamadan koşmanın keyfini yaşayacağız. Spor konuyu anlatmak için basit bir örnek sadece. Bu örneği arkadaşlıklarımıza, iş yaşantımıza, ev ve toplumsal yaşantımıza uyarlayacak olursak anlatmak istediğim mana bulacak.

Kaizen problemleri güler yüzle karşılar çünkü “problemin olmadığı yerde gelişme de olmaz ” bakış açısı vardır. Problemler olmalıdır ki gelişme ve iyileştirme sürekli olsun. Kaizen’de hem mevcut durumu koruma hem de gelişme hedeflenmektedir. Kaizen, yönetimi yönlendiren bir kavramdır. Dolayısıyla Kaizen’i Japonlar hayata geçirmiştir fakat , Kaizen tüm hayatların vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Farklı medeniyetlerde adı ne olursa olsun, bizdeki tek karşılığı ‘ Hayata Bakış ’ … Siyasette, sanatta, sporda, iş yaşantımızda ve hatta arkadaşlıklarımızda.

İşte bütün mesele bu...

Bu yazı toplam 1231 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.