İKİ ZENGİN AYNI GÜN HAK’KA YÜRÜDÜ
Birisi: Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ Ankara’da
Birisi: Ahmet TEKİN Denizli’nin Acıpayam İlçesinin DEDEBAĞ Mahallesinde…
7 Şubat 2025 Cuma günü, Cuma namazını takiben Zeynep KORKMAZ Hocamız Ankara’da, Ahmet TEKİN Amcamız Acıpayam’ın Dedebağ Mahallesinde toprağa verildiler.
İki zengin : 104 yaşında Hak’ka yürüyen Zeynep Hocamız bilimin; Türkoloji’nin zengini idi. 84 yaşında Hak’ka yürüyen Ahmet Amcamız toprağın zengini idi.
Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ, 1973-1977 arasında Ank. Ünv. DTCF’de hocam oldu . Bitirme tezimi kendisinden almış ve tam puanla tamamlamıştım. Bilime olan saygısı ve sevgisinin yanında insan olarak da çok özel bir kişiliğe sahipti. Giyimi kuşamı ile sadeydi. Âdeta onun yegane süsü bilgisiydi. Mezuniyet sonrasında da aralıklarla da olsa Ankara’ya gidişlerimde ziyaret ederdim. En son PAÜ’de Türk Dili’nin gündeme alındığı kongrenin Onur Konuğu olduğunda görüşme imkanını yaşamıştık rahmetliyle...
Ahmet TEKİN amcamız, Dedebağ’da ülke genelinde toprak insanımız nasıl yaşıyorsa öyle yaşardı. Her defasında üzerindeki yılların eskitemediği kurşunî elbisesiyle görürdük onu. Bizim Ahmet Tekin amcamızla tanışmamız çok değerli şâir dostumuz olan evladı Bilal Tekin/Sırlıses sayesinde olmuştu. Ömrünün son demlerinde onun en kadim dostları, Cennet Kuşları olarak tanımlanan kayın biraderi HACIBEY ile komşularının oğlu COŞKUN idi…
Zeynep Korkmaz Hocamız, işinde çok titizdi. Anarşı dönemi olduğu için sınıfta ders işlerken koridorlarda koşuşturma sesleri gelse hiç telaş göstermeden dersine devam ederdi. Sanırım Türk Dili Kürsüsü olarak 24 ya da 25 kişilik mevcudumuz vardı. Dört yılın sonunda mezun olduğumuzda arada ben de dahil 7 arkadaşı çağırdı. Dilekçelerinizi verin mastıra başlıyorsunuz dedi…Tabii ki benim anne rahmetli Ankara’da kalmamı istemediği için ben başlayamadım. Sınıfımızdan –merhum- Prof. Dr. Ziyat AKKOYUNLU, Prof. Dr. Bilal YÜCEL, Prof. Dr. Bilal AKTAN, Prof Dr. Önal KAYA ve daha unuttuklarım olabilir sınıf arkadaşlarımız idi.
Ahmet Tekin Amcamız, Dedebağ’da Yâren Gölgesinde doğmuş büyümüş olan ve hayatı Yârenler misali yaşayan bir toprak insanı idi. Zamanında düğünlerde güreş yapmış, varlığı olmasa da güreş ağası olmuş gönül zengini.
Ahmet Tekin amcamız 1948’de ilk okula başlar iki yıl yalın ayak/ayakkabısız okula gider 1953’te ilk okulu bitirir. Şartlar gereği okumaya devam etmez. Fakat hayata ve olaylara karşı son derece duyarlıdır. Durgun suların içinde derinlik sakladığına misal sakin kimliğinin altında saklı duran “Anadolu İrfanı”yla olayları yorumlardı. Bu birikim ve tecrübelerini 2017’de Ahat-Ufuk MAKAL’ın “Dedebağlı Ahmet Tekin Amcamıza Hediyemizdir” dedikleri “Dedesil Köyünün Tarihi-Geçmişteki Örf ve Âdetleri” adında bir de 26 sayfası köyüne ait bilgilerden 24 sayfası da köyüne ait fotoğraflardan oluşan bir kitap yayınlar… Çok okumuşun, diplomalının yapmadığı bir hizmeti yapar köyü için.
Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ’ın bilimsel öz geçmişini yazmaya kalksak sayfalar yetmez. Ankara Üniversitesi DTCF Dil ve Tarih-Coğrafya
Fakültesi öğretim üyelerindendi. 1983 yılından itibaren Yükseköğretim Kurulunda (YÖK) çeşitli görevlerde bulundu. Emekli olduktan sonra 15 Mayıs 1992'de YÖK’te Başkan Danışmanı olarak görevlendirildi. 1996 yılında Türk Kültürü Araştırmaları dergisinin 32. II cildi Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü tarafından "Prof. Dr. Zeynep Korkmaz'a Armağan cildi" olarak yayınlanmıştır.
Kitapları
Güney - Batı Anadolu ağızları:
Türk Dili Üzerine Araştırmalar 1. Cilt:
Türk Dili Üzerine Araştırmalar 2. Cilt:
Türk Dili Üzerine Araştırmalar 3. Cilt:
Türk Dili Üzerine Araştırmalar 4. Cilt:
Türkiye Türkçesinin Temeli Oğuz Türkçesinin Gelişimi: Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi:
Türkçede eklerin kullanış şekilleri ve ek kalıplaşması olayları:
Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü:
Ahmet TEKİN amcamızın öz geçmişinde Emine teyzemizle birlikte yetiştirdikleri kendi örfünü, edebini, geleneğini yaşayan ve yaşatan 6 evlat yazar: İrfan, Bilâl, Özkan, Hüseyin Kanber, Firdevs ile Kevser yazar bir de unutmadan yazayım. Dedebağ’daki evinin avlusundaki ceviz ağacı vardır ki, Ahmet Amca son yıllarının çoğunu o cevizin altında geçirmiştir. Yoldan gelip geçenler orada soluklanmış halk tabiriyle iki beşlik bozmuşlardır.
“İKİ ZENGİN AYNI GÜN HAK’KA YÜRDÜ” deyişim boşuna değildir değerli okurlarım: Son yıllarda zenginlik kavramı sadece para kavramına hapsediliverdi ne yazık ki. ALLAH, yarattığı her canlıya, cansız biz farkında olmasak da bir zenginlik vermiştir.
İşte buradan hareketle bilimin zengini, Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ Hocama da, toprağın ve insanlığın zengini olan Ahmet TEKİN amcamıza ALLAH’tan rahmetler diliyorum. Mekanları Cennet olsun.
MUHABBETLE…
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.