Sakin ÖNER

Sakin ÖNER

Eğitimci
Yazarın Tüm Yazıları >

1. Yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi

A+A-

Bir yıldır ülkemizde uygulanmakta olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini birlikte değerlendirelim. Bu sistemi, Türk milletinin tarihi geleneklerine uygun bulanlar var. Onlara diyorum ki, yazdıklarınız teorik olarak doğru, fakat bu haliyle pratikte çok mahzurları var. Bu sistem, bu haliyle sadece "Tek Adam" ve "Diktatörlük" yönetimine yol açar.

1. Partili Cumhurbaşkanı, bu makamın tarafsızlığını ve milli birliği sağlama işlevini ortadan kaldırır.

2. Yasama-Yargı-Yürütme mutlaka bağımsız olmalı. Fren ve denetim mekanizması mutlaka oluşturulmalı.

3. Şu haliyle TBMM etkisiz bir kurum halinde. Ülke Cumhurbaşkanının çıkardığı KHK'larla yönetiliyor. Yaşama çalışmaları mutlaka TBMM tarafından yapılmalıdır.

4. Rahmetli Türkeş, 1970'li yıllarda 9 Işık'ta Başkanlık sisteminden bahsetmiştir. Fakat orada önerilen Başkanlık sistemi, ABD'deki gibi, güçler ayrılığına, fren ve denetim mekanizmasına dayalıdır. O sistemde, o gün 450 olan milletvekili sayısının 300'e indirilmesi öneriliyor. Ayrıca o sistemde, milletvekillerinin dar bölge sistemiyle seçilmesi öneriliyor.

5. Son yıllarda en büyük yıpranma, yargı kurumunda oldu. Önce Fetöcülere teslim edilen yargı, 15 Temmuz'dan sonra bunlardan temizlenince (yargının 1/3'ü- 4500 hakim, savcı), yerlerine AKP teşkilatlarında yönetici ve üye olan hukukçular yerleştirildi. Şu anda iktidarın istediği kişi hakkında dava açan, istemediği kişi hakkındaki davayı kapatan, Trump'ın istediği kararı gece yarısı alan, beğenilmeyen mahkemeyi değiştireren bir yargımız var. Yargıya güven son derece düşük. Önce yargı kurumu tam bağımsız ve tarafsız olmalı. Yasama ve yürütmeyi hakkıyla denetleyebilmeli.

6. Son olarak şunu belirteyim: ehil ve layık bir kişi Cumhurbaşkanı seçilmezse, diktatörlüğe kadar giden tek adam yönetimi kurulur.

Cumhurbaskanlığı Hükümet Sisteminin bu haliyle uygulanmasının ne kadar mahzur içerdiğini hep birlikte görüyoruz. Onun için mutlaka ıslah edilip ABD' deki gibi fren ve denetim mekanizması olan bir sistem haline dönüştürülmelidir. Aksi takdirde eksikleri giderilmiş Parlamenter Sisteme dönmek daha uygun olacaktır.

Bu yazı toplam 1080 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.