Laodikya Antik Kenti Hakkında Çarpıcı Gerçek

Laodikya Antik Kenti Hakkında Çarpıcı Gerçek

Celal Şimşek, yapmış olduğu kazı çalışmalarının sonunda Laodikya Antik Kenti ile alakalı çok çarpıcı sonuçlar elde etti.

A+A-

Denizli PAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kazı çalışmaları sonucunda antik kent Laodikya'nın Roma ve ya Grek değil, Anadolu insanının kurduğu bir şehir olduğunu ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı

Denizli'nin Eskihisar Mahallesi'ndeki antik kent Laodikya'da 12 ay süresince sürdürülen kazılara başkanlık etmiş olan Prof. Dr. Celal Şimşek, çalışmalar ile alakalı bilgiler verdi. Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya'da kazı ve restorasyon çalışmalarının 15. Senesi itibarıyla mühim tarihi yapıların gün yüzüne çıkarıldığını ve antik kentin mazisi ile alakalı önemli bilgiler elde ettiklerini ifade etti. Antik kaynaklarda, Laodikya'nın M.Ö. 3. Yy. ortalarında Seleukoslar Kralı 2'nci Antiokhos'un eşi Laodike namına kurulduğu ifade eden Prof. Dr. Celal Şimşek, yapılan kazı çalışmaları neticesinde Laodikya'nın tarihinin M.Ö. 5500 senesine dek uzandığını gördüklerini, Laodikya'nın Anadolu insanının kurmuş olduğu bir şehir olduğunu ortaya koyduklarını, Arkeolojik çalışmaların geçmiş ile günümüz arasındaki bağlantıları ortaya koyduğunu, yaptıkları çalışmalar ile Denizli'nin ticaret ve sanayi şehri olmasının, binlerce sene öncesine dayandığının gün ışığına çıkardıklarını, buradan tekstil üretiminin tüm dünyaya ihraç edildiğini ve mermer ticaretinin ovadaki göl ve Büyük Menderes Nehri kanalıyla denize ulaştırıldığı ifade etti.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.