Küresel Büyüme Yavaşlarken Altın Fiyatları Yatay Seyrediyor

Küresel Büyüme Yavaşlarken Altın Fiyatları Yatay Seyrediyor

Küresel ekonomide yavaşlama belirtileri görülürken altın fiyatları Çarşamba gününü sakin geçiriyor.

A+A-

Dün yeni yılın ilk konuşmasını yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi Euro Bölgesi’nde ekonomik yavaşlama olduğunu ancak bunun resesyona dönüşmeyeceğini belirtti. Öte yandan Çin Merkez Bankası Çarşamba günü ülkenin finansal sistemine 83 milyar dolar enjekte ederek zayıflayan ekonomi için likidite sağladı. Jeopolitik risklerde ise Brexit taslağının parlamentoda reddedilmesiyle birlikte belirsizlik sürerken Brexit’in nasıl sonuçlanacağını bilemeyen Birleşik Krallık vatandaşlarının fiziki altına yöneldiği görülüyor.

Altın fiyatları günü sakin geçirirken spot altın 15:10 itibariyle 1.289,53 dolardan işlem görüyor. TCMB’nin bugün açıkladığı kararla faizleri sabit bırakması sonrasında dolar kurunda bir miktar gerileme görülmesiyle yerel altın fiyatları düştü. Tam altın fiyatı 1.479 lirayken gram altın 223 liraya satılıyor. Çeyrek altın ise 369 liradan alıcı buluyor.

Küresel ekonomik endişeler her geçen gün artıyor. Çin’den gelen zayıf PMI ve ticaret verileri ile birlikte ekonomi yavaşlamaya başlarken Avrupa’da bu hafta açıklanan sanayi üretimi verileri de Euro Bölgesi’nde ekonomik görünümün bozulduğunu gösteriyor. Özellikle Alman ekonomisinin ABD-Çin ticaret savaşından ve yeni emisyon standartlarına geçmede yaşanan zorluklardan etkilenmesiyle birlikte son beş yılın en zayıf büyüme performansını göstermesi endişeleri artırıyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi, Salı günü Strazburg’da yaptığı konuşmada ekonomik yavaşlamanın görüldüğünü söyleyerek bunun bir resesyona dönüşmeyeceğini ancak yavaşlamanın beklenenden uzun sürebileceğini belirtti. Belirsizliğin bir maliyeti olduğunu söyleyen Draghi, gelişmelerin değerlendirildiğini belirterek parasal teşviklere hala ihtiyaç olduğunu ve ECB’nin faizleri bir süre daha sabit tutacağını yineledi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Salı günü yaptığı açıklamada mali teşviklerin devam edeceğini açıklamıştı. Çarşamba günü ise Çin Merkez Bankası (PBOC) ekonomik yavaşlamaya yönelik likidite artışına giderek piyasaya 83 milyar dolar enjekte etti. Ekonomistler şimdiye kadar yapılan mali teşviklerin ekonomiye etkisinin sınırlı olduğuna dikkat çekerken zayıf Aralık ayı verileri sonrasında ekonominin daha agresif teşviklere ihtiyacı olabileceği yorumları yapıldı. Enjeksiyonun finansal sistem için yeterli fonun bulunduğunu göstermek için yapıldığını belirten PBOC, bankalardaki likiditenin hızlı bir şekilde düştüğüne vurgu yaptı. Çinli yetkililer daha önce özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere daha fazla kredi sağlanması için bankalara talimat vermişti. Bu teşviklerin ise büyümeye destek olmakla birlikte geride yüksek miktarda borç ve batık kredi bıraktığı belirtiliyor.

Brexit anlaşma taslağının Salı günü parlamentoda yapılan oylama sonrasında reddedilmesiyle belirsizlik sürerken Birleşik Krallık vatandaşlarının nakit ve hisselerden çekilerek fiziki altın yatırımı yaptığı belirtiliyor. The Pure Gold Company Direktörü Josh Saul Mirror’daki açıklamasında oylamanın yapıldığı akşam altın talebinin 12 aylık ortalamaya göre %173 arttığını belirtti. Saul, vatandaşların genel seçime gidilme ya da AB’den anlaşma olmadan ayrılma konularında endişelendiği söyleyerek insanların kendilerine güvence sağlamak amacıyla fiziki altına yöneldiğine vurgu yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.