Kötümserliğe kapılmayın!
Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Ağustos ve Eylül ayında açıklanan endeksler ve ihracat düşüşünün ekonominin iyiye gitmediğini gösterdiğini belirterek, “Ancak işletmelerimiz karalar bağlamamalı, ümitli olmalıdır” dedi.
Gelecek planlamalarında, ihracat ve endeks verilerinin oldukça aydınlatıcı olduğunu söyleyen Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Üzülerek söylemem gerekir ki; ihracat rakamları, güven endeksleri ve imalat sanayi satın alma endeksi verileri ekonomideki durgunluğu açıkça ortaya koyuyor” dedi.
Sanayicimizin faaliyet koşullarının istenen düzeyde olmadığını,imalat sanayinde satın alma endeksindeki düşüşten anlaşılabileceğini ifade eden Keçeci, “Ağustos ayında 49,3 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi, Eylül ayında da eşik değer olan 50,0’ın altında kalarak 48,8’e geriledi. İnsanlar artık satın almıyor, piyasa durgunlaşıyor. Açıkça ekonomimizin çok iyiye gitmediğini söyleyebiliriz”dedi.
Keçeci, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Eylül ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 19,8 azalarak, 10 milyar 613 milyon 551 bin dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu yılın dokuz ayındakiTürkiye ihracatının yıllık bazda yüzde 10 düşüşle 106 milyar 287 milyon 513 bin dolara indiğini gördük.” diye konuştu.
Bu düşüşlerin, zayıf piyasa koşulları ile siyasi ve ekonomik belirsizlikten kaynaklandığını vurgulayan Keçeci, “Genel ekonomik duruma ilişkin tüketici ve üreticilerin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyenekonomik güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 16,7 oranında sert bir düşüşle, 85,14 değerinden 70,89 seviyesine indi. Hem tüketicinin hem de üreticinin ekonomiye ve iç piyasaya güveni yok” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre, güven endekslerini yorumlayan Keçeci, “Ekonomik güven endeksi, 2012 yılı Ocak ayında hesaplanmaya başladı ve ilk olarak 109,6 değerini almıştı.Şimdi ekonomik güven endeksinin hepsi 100’den küçük. Bu da genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.Ekonomik güven endeksindeki düşüş, endeksi oluşturan tüm güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklanıyor. Tüketici güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,1 oranında azalarak 58,52 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksi, yüzde 4,6 azalarak 96,27 değerine geriledi. Reel kesim güven endeksi, yüzde 3,2 azalarak 99,30 oldu. Bir önceki aya göre hizmet sektörü güven endeksiyüzde 2,3azalarak, 97,67 değerine düşerken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,1 oranında azalışla,80,37’i buldu” diye konuştu.
Keçeci, “Şuanda ekonomiye ve piyasalara güven yok. Durağan günler geçiriyoruz. ‘Dolar daha da yükselir mi, işadamları bu yükselişten olumsuz etkilenerek işlerini kaybeder mi?’ Bu sorulara cevap veremiyoruz. Çünkü kimse bu konuda kesin bir şeyler söyleyemiyor. Ekonomik durumdaki belirsizlik devam ediyor. Bu durum hepimizi endişelendiriyor. Fakat yapmamız gereken, kötümserliğe kapılmamak, ümitli olmak. Dünyada yaşanan tüm olayları yakından takip eden, piyasaların nabzını tutan sanayiciler olmaya devam etmeliyiz.” şeklinde ifade etti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.