Kitap Kurtları Müjdemizi İsteriz!

Kitap Kurtları Müjdemizi İsteriz!

Kitap kurtları kitap okumanın son derece faydalı bir etkinlik olduğunu bilirler. Bilim, bu faydaları yeni bulgularla desteklemeye devam ediyor. Yapılan araştırmaya göre, kitap okuyan kişiler hiç kitap okumayanlardan daha fazla yaşıyor.

A+A-

Yale Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından yapılan çalışma her gün en az 30 dakika süreyle kitap okuyanların ortalama 2 yıl daha uzun bir hayat sürdüğünü ortaya koydu.

 
 
 


Araştırma 50 yaş ve üzeri 3635 kişi ile gerçekleştirildi.

Çalışma için belirlenen örneklem grubu kendi içinde üçe ayrıldı. Bunlardan ilki "hiç kitap okumam" diyenler. İkinci grup "haftada 3.5 saate kadar kitap okurum" diyenler. Üçüncü grup ise "+3.5 saat kitap okurum" diyenlerden oluştu. Cinsiyet, ırk, zenginlik ve eğitim gibi faktörler hesaba katıldıktan ve aradan 12 yıl geçtikten sonra, “+3.5 saat kitap okuyorum” diyenlerin bu dönemde ölüm oranlarının “hiç okumuyorum” diyenlere göre %23 oranında daha az olduğu tespit edildi. Bu oran “3.5 saate kadar okuyorum” diyenlerde %17 oldu. Çalışma, bize kitap okumak ile uzun yaşamak arasında bir sebep-sonuç ilişkisi bulunduğunu göstermiyor. Bunun yerine aralarında bir “ilişki” olduğunu belirtiyor araştırmacılar. Bununla birlikte araştırma kitap okumanın, zihni aktif ve sağlıklı tutmaya yaradığı fikrini öne süren başka çalışmaları da destekler nitelikte. Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar ise, yavaş ve derin biçimde kitap okumanın bilişsel etkinliği arttırdığı sonucunu buldular. Atlanta'daki Emory Üniversitesi’nden bilimciler de roman okumanın, beynin dil işleme bölgesini uyardığını ve güçlendirdiğini tespit ettiler. Diğer bir deyişle, spor salonunda egzersiz yapmak vücut için ne anlam ifade ediyorsa,kitap okumak da beyin için aynı işleve sahip: Yani, beyninizi çalıştıran ve güçlendiren bir egzersiz!

İlginçtir, çalışma ayrıca insan ömrü üzerinde kitap okumanın, gazete ve/veya dergi okumaktan daha fazla olumlu etki ettiğini göstermekte. Araştırmacılar aynı zamanda kurgu kitaplar okuyan insanların empati duygularının geliştiğini, böylece çevreleri ve dünyayla olan bağlantılarının güçlendiğini ve ayrıca daha mutlu bireyler olduklarını belirtiyorlar. Tabii bu durum da kişinin daha sağlıklı ve daha uzun bir ömür sürmesini sağlayabilir. Bilim insanlarından Avni Bavishi bu durumu "Kitapların okuyucunun zihnin daha fazla meşgul ettiğini, bu durumun da muhtemelen daha fazla bilişsel fayda sağladığı için ömrü uzattığını", diye açıklıyor.

Aynı biçimde kağıda basılan geleneksel kitaplar ile e-kitaplar ve sesli kitaplar arasındaki farklar da araştırılacak.

Kitap okumanın faydaları üzerine yapılan çalışmalar bununla sınırlı kalmıyor. Yapılan çalışmalar düzenli kitap okumanın bunamaya karşı zihnin direnç kazanmasını sağlarken, stres seviyesini de azalttığını ortaya koyuyor.

Sevgili dostlar, belki kitap okumanın ömrü uzatıp uzatmadığından emin olabilmemiz adına yeni çalışmalara da ihtiyaç olacak ancak, kitap okumanın en azından size bir zararı olmayacağını söyleyebiliriz. 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.