Karaca'dan Meclis Araştırması Talebi

Karaca'dan Meclis Araştırması Talebi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ekonomik krizde toplumun kırılgan grupları ve kadınlara etkisinin ayrıntılarını araştırılması amacı ile Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

A+A-

Karaca, kamu kaynaklarının toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmiş olan anlayış ile harcanması ve kriz dönemlerinde sektörlere verilmiş olan teşviklerin adil ve eşitlik ilkeleri gözetilip hazırlanması, ekonomik krizin toplumun kırılgan grupları ve kadınlara etkisinin detaylı bir şekilde araştırılması amacı ile Meclis Araştırması açılmasını istedi. Meclis’e araştırma önergesini sunan Biçer Karaca, Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporu’na göre istihdama katılımlar ve imkanlar bakımından Türkiye’nin 144 ülke içinde 131. sırada olduğunu anımsattı ve ekonomik kriz ile beraber teşvik paketlerinin sektörlere dağılımında eşitlik ilkesinin gözetilmesini talep ederek gerekçeleri şöyle sıraladı:

KRİZİN FATURASI HANELERE YANSIYOR, EN ÇOK YOKSUL KADINLARI ETKİLİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu 2017 verilerine göre; kadın işsizlik oranı yüzde 14.1 iken erkek işsizlik oranı yüzde 9.4 kadınların uzun süre işsiz kalma riski erkekler için yüzde 17.5 iken kadınlar için yüzde 28 olarak açıklandı. İşsizlik rakamlarının dışında kalmış olan ümidi kırık işsizler veya iş aramaktan umudunu kesmiş olanlar içerisinde de kadınların oranı çok yüksek. Yeterli istihdam meydana getirmeyen büyüme ve artan işsizlik, erkekleri de kadınları da olumsuz bir şekilde etkilemekte ama kadınların yaşamındaki etkileri çok daha değişik ve olumsuz olmakta. İkincil işgücü konumundaki kadınlar için kaliteli, kalıcı, yapıcı istihdam teşvikleri gerekiyor Krizin faturasını en çok yaşayanlarsa yoksullar, işsizler, iş aramaktan ümidini kesenler ve kayıt dışı çalışmak durumunda kalan kırılgan gruplar.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.