İYİ Parti'ye erken seçim şoku!

İYİ Parti'ye erken seçim şoku!

24 Haziran'da gerçekleştirilecek erken seçim öncesinde İYİ Parti'ye şok bir haber geldi. İYİ Parti seçime girebilecek mi?

A+A-

Kasım 2019 tarihinde yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimi artık 24 Haziran Pazar gününde erken seçim olarak gerçekleştirilecek. Son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında erken seçim çağrısı yapmış ve ertesi günde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bu çağrıya yanıt vererek erken seçim tarihini resmen 24 Haziran olarak duyurmuştu.

CHP ve HDP ise iktidar partisine meydan okuyarak erken seçime hazır olduklarının sinyallerini verdiler. Herkesin merak ettiği tek soru ise İYİ Parti'nin seçime girip giremeyeceği oldu. Erken seçim için herkesten önce iddiada bulunan İYİ Parti cephesinde ise şimdilik az da olsa sessizlik hakim.

Erken seçim tarihinin alınmasında ise İYİ Parti'nin katılamaması yönünde olduğu iddiaları gündeme bomba gibi düştü. YSK Başkanı Sadi Güven ilk açıklamasında, "İYİ Parti'nin seçime katılıp katılamayacağı konusunda kesin olarak konuşamam. Kararı Yargıtay verecek." dedi.

Peki kanun bu konuda neler diyor?

YSK tarafından daha önce alınan 36 sayılı karara göre İYİ Parti'nin erken seçime katılması mümkün görünmüyor. İYİ Parti'nin seçime sorunsuz girebilmesi için 1 Ekim 2018 tarihinden sonra seçim yapılması gerekiyor. Ancak bazı siyasilere göre İYİ Parti'nin seçime katılmasında herhangi bir engel bulunmuyor.

Çıkarılacak bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile İYİ Parti'nin seçime katılmasına olanak sağlayan düzenleme yapılabilecek. Yeni bir yasal düzenleme yapılmadığı takdirde ise YSK'nın önümüzdeki hafta yapacağı açıklama ile İYİ Parti'nin erken seçime katılması ortadan kaldırılabilecek.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.