İşte Varlık Fonuna Devredilenler

İşte Varlık Fonuna Devredilenler

Dev kurumlar bir gecede Türkiye Varlık Fonu'na devredildi. devirle birlikte özelleştirmenin önü açılırken iki dev kurum daha fona devredildi. THY'nin yüzde 49.12'si ile Halkbank'ın yüzde 51.11'i Varlık Fonu'na devredildi.

A+A-

Türkiye Varlık Fonu'na bugün de yeni devirler oldu.Türkiye Varlık Fonu'na bugün de yeni devirler oldu.Dün de Bakanlar Kurulunca, bazı şirket hisseleri Türkiye Varlık Fonuna aktarılmıştı.

Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, Botaş, Türk Telekom’daki Hazine’nin yüzde 6.68’lik hisse hepsi artık Bakanlar Kurulu kararı  ile bir süre önce kurulan Varlık Fonu’na devredildi. Ayrıca, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’nun 3 milyar lirası da 3 ay süresince Fon’un kullanımına açıldı. Daha önce Fon’a Milli Piyango ve şans oyunları devredilmişti

Bir süre önce oluşturulan Varlık Fonu’nun yapısı güçlendiriliyor. Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarınının devredildiği Varlık Fonu’na şimdi de kamunun devleri aktarıldı. Başta Ziraat Bankası olmak üzere, Borsa İstanbul gibi kuruluşlar Varlık Fonu’na devredildi. Ayrıca 3 aylığına da Savunma Sanayi’nin 3 milyar liralık kaynağı Fon’un kullanımına açıldı. Başbakanlık’tan yapılan açıklamada söz konusu şirketlerin mevcut yönetimleri ve iş planlarının yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği belirtildi.

Resmi Gazete’nin dün mükerer sayısında iki Bakanlar Kurulu kararı yayımlandı. Varlık Fonu’na kaynak aktarılmasına ilişkin kararla, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ait veya bu Fon’un tasarrufunda bulunan 3 milyar lira tutarındaki kaynağın en geç aktarım tarihini izleyen 3 ay içerisinde geri ödenmek kaydıyla Varlık Fonu’na aktarılması kararlaştırıldı. Karar yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe girdi. İkinci Bakanlar Kurulu kararında ise Türkiye Varlık Fonuna aktarılan kuruluş, kaynak ve varlıklar yer aldı. Varlık Fonu’na, Ziraat Bankası, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, Borsa İstanbul Anonim Şirketi, Türksat’ın sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamı Varlık Fonu’na aktarıldı. Ziraat Bankası’nın hisselerinin tamamı Hazine’ye ait. Ödenmiş sermayesi 5 milyar lira. BOTAŞ’ın da sermayesinin tamamı da Hazine’ye ait. Sayılan kuruluşlar içinde sadece Borsa İstanbul’da Hazine’nin payı yüzde 73.6 oranında bulunuyor. Borsa İstanbul’un ödenmiş sermayesi de 423 milyon lira.

TELEKOM’DAKİ HİSSE

Aynı kararla Türk Telekom’un yüzde 6.68’lik hissesi de Varlık Fonu’na aktarılacak. Bunlar dışında Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü de Varlık Fonu’na aktarılan kuruluşlar arasında yer aldı.

Varlık Fonu’na 46 adet de taşınmaz aktarıldı. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 46 taşınmazın tahsisleri kaldırılacak. Varlık Fonu’na devredilirken, söz konusu taşınmazların devir ve tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar Maliye Bakanlığı tarafından yönetilmeye devam edilecek. Devredilen 46 taşınmazın 26 tanesi Antalya’da bulunuyor. Taşınmazlar Çamyuva, Kemer, Kiriş, Manavgat gibi turistik ilçelerde yer alıyor. Ayrıca Aydın Kuşadası, İzmir Özdere, Selçuk, Muğla Bodrum, İstanbul Bakırköy gibi yerlerdeki taşınmazlar da Varlık Fonu’na devredildi.

Kararnamede Varlık Fonu’na aktarılan kuruluşlar ile ilgili ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerektiğinde uygulama esaslarını belirlemeye Başbakan yetkili kılındı. Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklama ise Varlık Fonu’na devredilen şirketlerin mevcut yönetimleri ve işletme politikaları ile iş planlarının, yatırım ve büyüme stratejilerine uygun olarak devam edeceği, uluslararası finans kuruluşları da dahil üzere ilgili paydaşlarla sağlanan işbirliğinin sürdürüleceği belirtildi. Açıklamada, şirketlerin, Bakanlar Kurulu’nca onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yönetileceği kaydedildi.

DEVREDİLEN KURUMLAR

- BOTAŞ: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 4.15 milyar lira

- TPAO: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 3 milyar lira

- Ziraat Bankası: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 5.0 milyar lira

- Posta ve Telgraf: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermayesi 981.5 milyon lira.

- BIST: Hazine payı yüzde 73.6. Ödenmiş sermaye 423.2 milyon lira.

- Türksat: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.47 milyon lira.

- Eti Maden: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 600 milyon lira.

- Çay İşletmeleri: Hazine payı yüzde 100. Ödenmiş sermaye 1.49 milyar lira. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.