İş görüşmesine nasıl hazırlanılır

İş görüşmesine nasıl hazırlanılır

Zaman değişti. Yaşam boyu çalışma ideali artık ortadan kalktı. Sık sık iş değiştirmek artık kötü bir izlenim oluşturmayacak duruma geldi.

A+A-

Dahası uzmanlar, modern bir insanın kariyeri boyunca yaklaşık 15-17 iş değiştirdiğini ifade ederek bu durumu daha anlaşılabilir bir hale getirmiştir.

Bu iş değişiklikleri aslında sizin ne kadar deneyim sahibi olduğunuzu ortaya koyarken aynı zamanda farklı şirketler ile çalışarak tecrübelerinizi daha değerli bir hale getirmeniz konusunda yardımcı olacaktır. Bununla birlikte aynı şirket içinde farklı pozisyonlarda görev alma durumunuz olabileceği gibi iş değişiklikleri yaparak da bu durumun ortaya çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.

Fakat tüm bu iş değişiklikleri sürecinde mülakatlara ve iş görüşmelerine katılmak durumunda kalacaksınız. Bu durum da oldukça iyi bir yönetim izleyerek istediğiniz işe sahip olabilmek için gerekli olan alt yapı çalışmalarını tamamlamış olmalısınız. İş görüşmesinde başarılı olabilmek ve istediğiniz işe başlayabilmek için iş görüşmesinin oldukça iyi bir şekilde geçmiş olması gerekecektir. Bunun içinse mutlak manada bir ön hazırlığın yapılması gerekecek ve bu hazırlık sırasında birçok detaya oldukça dikkat etmeniz istenecektir.

Gerçek şu ki, çoğu kişi bir iş görüşmesi için tüm hazırlığın bir CV yazmak ve bunu potansiyel bir işverene göndermek olduğuna inanıyor. CV yazmak her iş başvurusunda talep edilmekle birlikte birçok kişi gelişi güzel ya da yeterince özen gösterilmemiş olan CV’ler yüzünden işe alınmamaktadır. Bu durumda CV’nin hazırlanması konusunda oldukça dikkatli olmalı ve bu konuda gerekli olan profesyonel desteği talep etmelisiniz. Bununla birlikte iş görüşmesinde başarılı olmak çok fazla hazırlık, çaba ve zaman gerektirir! Ancak böyle bir hazırlık, başarı şansınızı önemli ölçüde artıracaktır. Peki, hazırlanmaya nereden başlamalı?

Genel hazırlık

İlk olarak yapmanız gereken şey CV hazırlamak olacaktır. Her ne kadar CV, tek başına işe alınmanız için yeterli olmasa da oldukça etkili bir unsur olacaktır. Bundan dolayı CV hazırlarken oldukça dikkatli olmalı ve başta teknik detaylar olmak üzere tüm ayrıntılara son derece dikkat edilmelidir. Bunun için özellikle CV Maker platformundan gerekli olan profesyonel desteği alarak hazırlıklarınızı tamamlayabilirsiniz.

Bu hazırlığın profesyonel bir şekilde tamamlanmış olması oldukça önemlidir. Bu sayede başvuruda bulunduğunuz iş ile ilgili ne kadar istekli olduğunuzu ifade etmiş olurken aynı zamanda işe verdiğiniz değerin de daha iyi anlaşılabilmesine yardımcı olmuş olacaksınız. Bu durum da işveren tarafından oldukça olumlu bir şekilde yorumlanacaktır.

Bir sonraki adım, iş görüşmesi sırasında size yöneltilecek sorulara hazırlanmaktır. En sık sorulan mülakat sorularının bir listesini oluşturun ve bu sorulara çalışın. Bu aşamada, her durumda (soru) işverenin sizden tam olarak ne duymak istediğini anlamanız önemlidir. Potansiyel bir işveren, soruların herhangi birini her sorduğunuzda ana sorulardan birine yanıt almak istediğini hatırlatmanızda yarar vardır. Mesela, "Bu işi severek mi yapıyorsunuz" şeklinde ki soru aslında işe olan motivasyonunuzu ölçmek için yöneltilen bir soru iken "Bir takımla çalışabilir misin?" sorusu ile de aslında ne kadar uyumlu bir çalışan olduğunuz anlamak isteyeceklerdir.

Bu nedenle cevaplarınız buna göre hazırlanmış olmalıdır. Öyle ki hemen hemen her soruya karşılık verebilecek bir cevabınız olmalı ve bu cevabınızın son derece tatmin edici olduğu konusunda da emin olmalısınız. Bununla birlikte potansiyel işveren hakkında bilgi toplayın. Bu işlemler için İnternet'i kullanmak ise en kesin çözüm olacaktır. 

Bu araştırmadan önce başvuru yaptığınız şirketin İnternet sitesini ziyaret edin. Özellikle şirketin tarihini okuyun, vizyon ve misyonunun ne olduğunu anlayarak ürün çeşitliliği ile ilgili detayları elde edin. Ayrıca şirketin varsa vermiş olduğu reklamları inceleyin. Ayrıca şirkette çalışan tanıdığınız varsa bu fırsatı mutlaka değerlendirerek işverenlerle ilgili olarak fikir alın.

Elde ettiğiniz bilgileri iş görüşmesine gitmeden gönce mutlaka gözden geçirerek bu konuda çalışmalar yapın. İşe alınmanız için gerekli olan gereksinimleri tamamladığınızdan emin olmalı ve aranan nitelikleri kendiniz için oluşturmalısınız. Ayrıca işveren tarafından istenen tüm sorumluluklara sahip olduğunuzu da ona hissettirmelisiniz.

CV'nizde şirketin gereksinimlerini eşleştirerek çalışmalarınıza devam edin. Potansiyel işvereni, aradıkları kişi olduğunuza ikna edecek püf noktalarını bulun. Gerekirse, CV'nizde ki gerekli noktalara vurgu yapılmasını sağlayın. Bu sayede daha dikkat çekici bir personel olma başarısını elde etmiş olursunuz.

Kariyerinizde adım adım yükselin

İş görüşmeleri için yapılan hazırlıkların son derece dikkatli bir şekilde yapılması ve atılan adımların her biri için son derece kararlı olunması gerekmektedir. Bu kapsamda yapılan tüm işlemlerin ilerleyen aşamalarda sizler için birer yön belirleyici olabileceğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Bunun için iş görüşmelerinde sadece bir işe sahip olmak için değil aynı zamanda kariyer planlamanız için bir basak olduğunu aklınızdan çıkamamalısınız.

Bu iş görüşmeleri hem yeni iş bulmanız konusunda hem de şuanda bulunduğunuz pozisyondan daha üst bir seviyeye adım atabilmeniz için gereklidir. Mevcut durumda bulunduğunuz pozisyondan daha üst seviyelere yükselmek için atacağınız her adımın, aslında kariyeriniz için gelecek planlaması adına yapılan çalışmalar olarak değerlendirilmesini sağlamalısınız.

Bu sayede hem yeni iş deneyimleri yaşayacak hem de bu işlerden elde ettiğiniz bilgileri sonraki işlerinizi daha iyi bir durum getirebilmek için kullanabileceksiniz. Öyle ki belki de iş arayan bir personelden daha çok talep edilen bir çalışan haline gelebileceksiniz. Bununla birlikte birçok şirket tarafından iş başvurusunda bulunmamış olmanıza rağmen yeni iş teklifleri alabilirsiniz. Bu teklifler ise genellikle şuanda bulunduğunuz pozisyondan daha yüksek seviyelerde olacaktır. Bu teklif aynı zamanda aylık gelirinizi de doğrudan etkileyerek daha fazla para kazanmanız adına çok iyi bir gelişme olacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.