İran’dan Flaş Açıklama: Paralar Zarrab’ta
İran’da yolsuzluk suçlamaları ile idamla yargılanan işadamı Babek Zencani’nin, Türkiye’deki paralarının büyük bölümünü yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan İran kökenli işadamı Reza Zarrab’a aktarıldığı öne sürüldü.
İran‘da yolsuzluk suçlamaları ile idamla yargılanan işadamı Babek Zencani’nin, Türkiye’deki paralarının büyük bölümünü yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan İran kökenli işadamı Reza Zarrab‘a aktarıldığı öne sürüldü.
İran’da yolsuzluk suçlamasıyla yargılan işadamı Babek Zencani’nin dünkü duruşmasında Zencani’nin Türkiye’deki paralarını işadamı Rıza Sarraf’ın (Reza Zarrab) Türkiye’de kurduğu döviz bürosu hesaplarına aktardığı ileri sürüldü.
Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde dün yapılan yargılamada İran Milli Petrol Şirketi’ne bağlı HK şirketinin temsilcisi avukat Gulamhüseyin Sadıki söz aldı. HK temsilcisi, Zencani ve ortaklarının İran’a karşı uygulanan yaptırımları devre dışı bırakmak bahanesiyle Beytülmal’e ait olan Milli Petrol Şirketi’nin 2 milyar Avro’nun üzerindeki parasını yağmaladıklarını öne sürdü.
ONUR AİR’DEKİ HİSSELER
Zencani’nin, Türkiye ve Güney Kore’ye satılan petrol karşılığı paraları kişisel yatırım ve mal alımında harcadığını öne süren HK temsilcisi, Zencani’nin bu kapsamda Onur Air Havayollarından yaklaşık 230 milyon dolar değerinde hisse satın aldığına da değindi.
İran Petrol Bakanlığı’nın Onur Air’in tamamının İran’da idam cezasıyla yargılanan işadamı Babek Zencani’nin yediemini Mehdi Şems’e, dolayısıyla İran devletine ait olduğu iddiasıyla Türkiye’de Onur Air’e açmış olduğu davalardan birinin ikinci duruşması da geçen ay görülmüştü.
Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davanın Eylül ayındaki ilk duruşmasında, mahkeme, Onur Air’in 24 Nisan 2015 tarihli genel kurulunda, şirket sözleşmesinin 6. maddesinde değişiklik yapılması yönünde alınan kararların yürütülmesinin durdurulmasına yönelik tedbir kararı almıştı. Bu da Onur Air’in, Mehdi Şems’in rızası olmadan hisse devri ya da satışı yapamayacağı anlamına geliyordu.
Avukat Sadıki, Zencani’nin Türkiye’deki paralarının “büyük bölümünü” İran kökenli işadamı Rıza Sarraf’ın döviz şirketlerine gönderdiğini iddia etti.
5 KİMLİĞİ BULUNUYOR
Zencani hakkında İran polisi tarafından hazırlanan raporu da okuyan Sadıki, ünlü işadamının değişik isimlerde 5 değişik kimlik düzenleyerek sahte belgeler düzenlediği öne sürüldü. Aralık 2013’ten beri tutuklu bulunan ve 8’nci duruşması dün tamamlanan ünlü işadamının bir sonraki duruşmasının tarihinin netleşmedi.
SARRAF’IN ASIL PATRONU
İran devletinden 2.8 milyar dolar çalmakla suçlanan Zencani bundan önceki duruşmada borcunun bir kısmını 4 Kasım’da Halkbank’taki İran devletinin hesabına yatırmak istediğini ancak bankanın bu talebi İran’ın ambargo altında olduğu gerekçesiyle kabul etmediğini öne sürdü.
1980’li yıllarda ticaret hayatında adını duyurmaya başlayan Zencani, ABD ve Batılı ülkelerin ambargo uyguladığı İran’ın yasadışı para trafiğini kontrol eden isim olarak biliniyor. Zencani’nin adı 17 Aralık yolsuzluk soruşturmaları sırasında gözaltına alınan ve 70 gün tutuklu kalan İran asıllı işadamı Rıza Sarraf’ın patronu olarak geçiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.