İNSAN HAKLARI BAŞKANI :ÇİN,UYGURLARA SİSTEMATİK DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜM UYGULUYOR

İNSAN HAKLARI BAŞKANI :ÇİN,UYGURLARA SİSTEMATİK DEMOGRAFİK DÖNÜŞÜM UYGULUYOR

Uygur Türkleri ve diğer azınlıkların karşılaştığı insan hakkı ihlalleriyle ilgili raporuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

Hindistan ve Pakistan sınırında 1947’den beri süregelen Keşmir sorununun, Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlar ile Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki vatandaşların yaşadığı insan hakları ihlallerinin devam ettiğine işaret eden Yanık, BM. İnsan Hakları Yüksek Konseyi’nce 31 Ağustos 2022’de kabul edilerek açıklanan ve Çin’in işgalindeki Uygur Bölgesinde(Doğu Türkistan’da) uyguladığı insan hakları ihlallerinin İnsanlığa Karşı İşlenmiş  ve Etnik Soykırım  suçu ihtimalinin  çok yüksek olduğu  yolundaki Uygur Raporunun açıklanmasının 2.yıl dönümü dolaysiyle  de bir açıklama yaptı.

TBMM.İnsanHakları İnceleme Komisyonu Başkanı Yanık açıklamasında Çin yönetiminin  Uygur bölgesinde sistematik olarak demografik asimilasyon ve dönüşüm uyguladığını 1970’lerde nüfusunun %  80’nin  Uygurlardan oluştuğunu, günümüzde ise bu oranın % 40 mertebesine kadar gerilediğini bu sebeple Uygur Türklerinin zorla yerlerinden edildiğini bildirdi.

htt

https://twitter.com/i/status/1830997341299523715

TBMM.İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık kişisel twetter(X) hesabından yaptığı açıklamasında şunları ifade etti :

BM insan hakları yüksek komiserliğinin açıkladığı raporlarından bahsediyorum, bizim kişisel görüşlerimiz veya ileri sürülen her hangi bir görüşten bahsetmiyorum. Raporun somut sonuçları itibarıyla Uygur Özerk Bölgesinde zorla yerinden etmenin yaygın olarak kullanıldığı, cezalandırma yöntemi olarak hapse atma, insanların üreme ve aile olma hakkının engellendiği, seyahat hakkının elinden alındığı, yani Çin’den dışarıya Çin’e seyahatin adeta bir cezalandırma sebebine dönüştüğü, din ve vicdan özgürlüğü ile alakalı sorunlardan bahsediyoruz. Geçen iki yıl içerisinde hiçbir değişiklik olmadı ve şikayetler devam ediyor. Uygur Özerk Bölgesi’nde demografik yapı da yıllar içinde çok değişti. 1970’lerde nüfusunun yüzde 80’e yakını Müslüman Uygur Türklerken, günümüzde nüfus %40 Müslüman Uygur Türkleri, % 40 ise Han Çinlilerinden oluşmakta. Sistematik bir demografik dönüşüm olduğunu, insanların yerinden edildiğini görüyoruz.

Açıklamanın  videosunu aşağıdaki linkin üzerine basarak izleyebilirsiniz 

https://www.facebook.com/deryayanikashb/videos/524536510050045?locale=tr


Kaynaklar :

1-) https://x.com/deryayanikashb/status/1830997341299523715

2-) https://www.aa.com.tr/tr/politika/tbmm-insan-haklarini-inceleme-komisyonu-baskani-yaniktan-islamofobi-ile-mucadele- Vurgusu/3319897

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.