İngiltere Seçime Gidiyor

İngiltere Seçime Gidiyor

Avrupa Birliği'nden ayrılmak için yasal prosedürü geçen ay sonunda başlatan İngiltere'de siyaset kaynıyor... Başbakan Theresa May, 8 Haziran'da erken genel seçim çağrısı yaptı.

A+A-

Britanya’nın AB’den ayrılma kararı verdiği referandum sonrasında ülkenin açıklık, istikrar ve güçlü liderliğe ihtiyacı olduğunu ifade eden Başbakan May, “Gelecek yıllar için açıklık ve istikrarı garanti etmenin tek yolu, seçim yapmak ve almak zorunda olduğu kararlar için sizin desteğinizi kazanamaya çalışmak” dedi.

İngiltere lideri, yarın Avam Kamarası’nda oylama için harekete geçeceğini söyledi. Ancak May’in erken seçim planının hayata geçirilmesi için daha önce seçimlerin beş yılda bir yapılmasını düzenleyen yasanın değiştirilmesi ve bunun için de Parlamento’nun üçte ikisinin onayı gerekiyor.

ŞİMDİ GENEL SEÇİME GİTMEZSEK…

Ülkesinin birleştiğini fakat Westminster’ın (Parlamento) bölündüğünü ifade eden Başbakan May, şunları söyledi:

“Son haftalarda İşçi Partililer, Avrupa Birliği ile varacağımız nihai anlaşmaya karşı oy kullanmakla tehdit etti. Liberal Demokratlar, hükümetin işlerini durdurmak istediklerini söylüyor. İskoç Ulusal Partisi, Britanya’nın Avrupa Birliği üyeliğini resmen sonlandıran mevzuatlara karşı oy vereceğini söylüyor. Eğer şimdi genel seçime gitmezsek, siyasi oyunları devam edecek” dedi.

“ERKEN SEÇİM YOK DEMİŞTİ” AMA…

İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılmak üzere 29 Mart’ta Lizbon Anlaşması’nın 50’nci Maddesi’ni yürürlüğe koymuştu.

İngiltere'nin AB Daimi Temsilcisi Sir Tim Barrow, Başbakan Theresa May tarafından 28 Mart’ta imzalanan tarihi mektubu bir gün sonra AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a yerel saatle 13:20'de elden teslim etmişti.

İngiltere geçen yıl AB'den ayrılma kararı vermişti. 23 Haziran 2016'da yapılan referandumda halkın yüzde 52'si AB'den ayrılma yönünde oy kullanmıştı.

Referandum sonrası İngiltere Başbakanı David Cameron, “ülkenin yeni bir liderliğe ihtiyacını olduğunu” belirterek görevinden istifa etmişti.

May de daha önce erken seçime gidilmeyeceğini ve genel seçimlerin planlandığı gibi 2020’de yapılacağını belirtmişti. Ana muhalefetteki İşçi Partisi daha önce bu değişikliği destekleyeceğini açıklamıştı.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.