İki Devlet Bir Millet

İki Devlet Bir Millet

PAÜ’de Kafkas İslam Ordusu tarafından Azerbaycan’ın kurtarılışı ve kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı anıldı.

A+A-

PAÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünün katkıları ile Türk Yurtları Kültür ve Sanat Topluluğu’nun düzenlediği “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 100. Yılı ve Kafkas İslam Ordusu” isimli panel Fen Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. İsmail Çetişli Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak PAÜ Türk Dili ve Edebiyatı akademisyenlerinden Arş. Gör. Orhan Baldane ile İzmir Haliller Ortaokulu Türkçe Öğretmeni – PAÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans mezun öğrencilerinden Yaşar Sözen katıldı.

İki Devlet Bir Millet

Panelin açılışındaki konuşmada Dr. Öğretim Üyesi Soner Sağlam, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlık süreci ile alakalı bilgilendirmede bulundu ve Kafkas İslam Ordusu’nun Bakü’yü Ermeni çetelerinden ve Bolşevik birliklerinden kurtarmasının Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iki devlet bir millet sözünün tecessüm etmiş hali olduğunu dile getirdi. Program, Arş. Gör. Orhan Baldane’nin, “1918 Öncesinde Azerbaycan Sahasındaki Dil, Edebiyat ve Matbuat Faaliyetleri” başlıklı konuşmasıyla sürdü. Daha sonra Yaşar Sözen “20. Yüzyılda Azerbaycan Türkleri ve Azerbaycan Edebiyatı” ile alakalı bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından PAÜ Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm öğrencilerinin hazırladıkları Azerbaycan’ın bağımsızlık sürecini ve Kafkas İslam Ordusu’nu ele alan bir video gösterimi yapıldı. Akabinde bölüm öğrencilerinden Büşra Dağ’ın sunduğu programda İrem Yalman, Mihriban Akgünlü, Şener Erdoğan ve Zehra Ünal Azerbaycan’ın bağımsızlığı ile ilgili şiirler okurken yine öğrencilerden Sıla Türkmen ise “Çırpınırdın Karadeniz” şiirini seslendirdi. Programın sonunda ise Azerbaycan Cumhuriyeti’nin milli marşı “Azerbaycan Himnisi” okundu.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.