İki bayram arası neden düğün olmaz? Nikah kıyılır mı?

İki bayram arası neden düğün olmaz? Nikah kıyılır mı?

İki bayram arası düğün yeni yuva kuracak çiftler için Diyanet'in verdiği cevap halk arasındaki bu söylemin ne derece doğru olup olmadığını göstermektedir.

A+A-

İki bayram arası düğün ve nikah işlemlerini bekleyen çiftler bu konuda Diyanet’in açıklamalarını merak etmektedir. Bu konunun dini bir dayanağının olup olmadığı ve halk arasında yayılan bu diyaloğun ne derece gerçekçiliğe dayandırıldığı sorgulanmaktadır.

İki bayram arası düğün en çok nikah hazırlığı yapan çiftlerin sorguladığı ve halk arasında yayılan bu söylemin ne derece doğru olduğu merak edilir. “İki bayram arasında kesinlikle düğün olmaz” inanışı bazı kesimler tarafından doğrulanırken bu konuda Diyanet’in ne söylediği çiftlerin sorguladıkları hadiselerdendir.

“İki bayram arasında düğün olmaz” inanışı aslında İslam öncesi zamana kadar uzanmaktadır. Cahiliye dönemi olarak adlandırılan zamanda Arabistan Yarımadasında Ramazan Bayramından hemen sonra yani Şevval ayı içerisinde bir veba salgını başlamıştır. Bu hastalık bir çok kişinin ölümüne sebep olurken Şevval ayının uğursuz bir dönem olduğuna inanılmıştır.

İki Bayram Arası Düğün Olur Mu?

İki bayram arası düğün aslında Ramazan ve Kurban Bayramını işaret etmektedir. Halk arasında çoğu zaman “İki bayram arasında düğün yapılmaz ve nikah kıyılmaz” söylemi yaygındır. Ancak bu sözün kesinlikle dini bakımdan bir dayanağı olmamaktadır. Hz. Peygamber ile Hz. Aişe iki bayram arasında yani Şevval ayında evlenmişlerdir. 

Şartlar ve imkanlar açısından iki bayram arası fark etmeksizin günün her saatinde düğün yapılabilir ya da nikah kıyılabilir. Bu nedenledir ki iki bayram arasında düğün yapmakta veya nikah kıymakta İslam dini açısından hiçbir sakınca olmamaktadır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.