Iğdır Üniversitesi’nin Antepfıstığı Parselinde Bu Yıl İlk Hasat Yapılacak!
Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TUAM) 2019 yılında oluşturulan Antepfıstığı parselinden bu yıl ilk kez ürün hasadı yapılacak.
“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Iğdır Üniversitesi, bölgenin tarımsal kalkınmasına katkı sunacak çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Bir taraftan Iğdır topraklarında yetişen ürünlerin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülerek piyasaya kazandırılması için projeler geliştirilirken diğer taraftan ise bölgeye yeni kazanç kapıları açacak ürünlerin yaygınlaştırılması yönünde adımlar atılıyor.
Bu hedef doğrultusunda Üniversitenin Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Melekli istasyonunda 2019 yılında oluşturulan Antepfıstığı parseli, geçen 4 yılın ardından ilk ürünlerini vermeye başladı.
Böylece iklimi ve coğrafi koşullarıyla birçok tarım ürününün yetiştirildiği “Doğu’nun Çukurovası” olarak bilinen Iğdır’da, Antepfıstığının da bölge için önemli bir alternatif gelir kaynağı olabileceği kanıtlandı.
Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, projenin 2019 yılında başlatıldığını anımsatarak, “4 yıl önce Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nden Siirtfıstığı, uzun fıstık ve kırmızı fıstık gibi önemli çeşitler getirerek Melekli’de bulunan Araştırma Merkezi’mizde bir parsel oluşturmuştuk. Ektiğimiz fidanlar bölge iklimine uyum sağlayarak büyüdü ve bu yıl ilk ürünleri toplayacağız. Böylece bir kez daha gördük ki pek çok ürünün yetiştiği Iğdır’da, Antepfıstığı da üreticilerimiz için alternatif bir kazanç kapısı olabilir. Bundan sonraki hedefimiz Antepfıstığının bölgede yaygınlaşmasını sağlamak ve üreticilerimizi bu kapsamda bilgilendirmek.” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.