Honazlı Üreticiler Ne Yapacaklarını Şaşırdılar

Honazlı Üreticiler Ne Yapacaklarını Şaşırdılar

Türkiye’de kiraz üretimi konusunda söz sahibi olan Denizli ilinin Honaz ilçesinde üretici telaşlı. Sezon başlarken 14 TL'ye satılmaya başlanan kiraz 6 TL'ye kadar düştü. Üretici şoke oldu.

A+A-

Ortalama 15 bin dekarlık bir alanda kiraz üretilen Honaz ilçesinde sezonun üretici adına iyi başladığı ifade edildi. Ama sıcak havaların erken gelmesi ile erken olgunlaşmaya başlayan kirazlar,  olumsuz  hava şartlarına da maruz kalmadan olgunlaştı. Bu sene üreticinin 10 bin tondan fazla rekolte beklediği bölgede hasat 14 TL’den sezonu açtı.

FİYATLARDA DÜŞÜŞ

Üreticiyi sevindiren bu başlangıç çok sürmedi. Son zamanlarda ilçede tüccarların birleşmesi ile kiraz fiyatları 6 TL’ye kadar geriledi. Üretici, tüccarın bu kararından sonra radikal bir karar ile ilçede ürünleri haftada 2 gün toplama kararı aldılar.

İHRACATI KAPATTILAR

Fiyatların alt üst olmasından sonra tüccarlar bu defa ihracat hamlesini yaptılar. Simsarlar, üreticiden almış oldukları kirazın fiyatını daha da düşürmek amacı ile ihracatı kapattı. Tüccarların üretici üstündeki oyunlarından sonra fiyatlar 2-3 bandına kadar geriledi. Kiraz toplama fiyatlarının afaki bir biçimde yükselmiş olduğu ilçede üretici ürünlerini bu fiyata satmamak için ürünlerini ağaçta bekletiyorlar.

Mayıs ayının bol yağışlı geçmesi üreticiyi de telaşlandırdı. Hasat döneminin 10 gün sonra sona erecek olması ilçede ürünlerin ağaçta çürüme olasılığına karşı üretici ne yapacağını şaşırdı. Honazlı üreticiler bir defa daha devletin duruma el atmasını talep ettiler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.