Her Derde Deva Bu Ot Çameli'nin Vazgeçilmezi
Anavatanı ABD olan şifa kaynağı Gayazak Otu, Denizli'nin Çameli İlçesi'nde sofraların vazgeçilmezi oldu.
Denizli’ye bağlı Çameli İlçesinde çokça bulunan kazayağı Otu sofraların lezzet kaynağı olmasının yanında her derde deva dedirten de bir özelliğe sahip. Kazayağı otu, otsu bir bitki ve ıspanakgiller familyasına ait. Ana vatanı orta ve kuzey Amerika’nın güneyi olan bu şifa kaynağını zamanında Papazların Avrupa’ya getirildiği söyleniyor.
SOFRALARA LEZZET KATIYOR
Çameli’nin doğasında yetişen Gayazak otu daha çok sulak ve gölet alanlarında hayat buluyor. Çameli’de Aralık ayında toplanan bu ot türü için İlçenin İmamlar Mahallesinde ve çevresindeki ev hanımları sık sık sulak alanlara giderek bu gibi suya aldırış etmeden lezzetli ve şifalı ot için zahmet etmeden topluyorlar. Gayazak Otu Toplayan İmamlar Mahallesinden Nevri Yılmaz, "Bu mevsimde topluyoruz. Buz gibi suyun içerisinde ellerimizle toplayıp sofralarımızda ayrı bir lezzet katıyor" dedi.
HEM TURŞUSU YAPILIYOR HEM ÇAYI
Gayazak otunun faydaları bitmiyor isterseniz mis kokulu böreklerin yanı sıra çeşitli yemek türlerini de yapabilir. İsterseniz odun ateşinde kavurarak ve haşlanarak tüketildiği gibi değişik aramolarla üzerine yoğurt ve sarımsaklı soslarla lezzetli bir menü olarak sofralarınızda misafirlerinize servis edebilirsiniz.
HASTALARA ŞİFA KAYNAĞI
Gayazak otu içindeki mineral ve vitaminler bir çok hastalığa deva oluyor. Kansızlık, Kan şekerinin dengeleme ,kolesterolü dengelemesi ,Astım hastalığı Bağışıklık sisteminin güçlendirmesi ,mide kasılmalarına iyi gelmesi , Vücuda dinçlik veriyor, kendimizi daha zinde hmemizi sağlıyor, Saçlarında kepek olanların da imdadına yetişen bitki, kepek sorununun üstesinden hızla geliyor. öksürük gibi hastalıklara iyi gelen kazayağı otu bölge halkından bolca tüketilmektedir.
HAZIRLANIŞI
Gayazak otunun yenen kısımları körpe sapları ve sert ve kart saplarından ayrılmış yeşil yapraklarıdır. Güzelce yıkadığınızdan emin olduğunuz temiz durumdaki bitkiyi kazayağı otu yemeği, kazayağı otu turşusu, kazayağı otu salatası, kazayağı otu böreği ve kazayağı otu köftesi versiyonlarında mutfağınızda pişirebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.