Haziran 2017 İtibariyle Açlık Sınırı Ne Kadar?

Haziran 2017 İtibariyle Açlık Sınırı Ne Kadar?

A+A-

Ramazan Ayı ve ardından idrak edilen Ramazan Bayramı dönemindeki fiyat hareketleri izlenerek yapılan hesaplama sonucu gıda fiyatlarında gerileme ortaya çıktı. Enflasyon sepeti içinde önemli ağırlığı bulunan gıda fiyatlarındaki bu gerilemenin enflasyona olumlu yansıyacağı beklenmektedir. Gıda fiyatlarında bu ay görülen gerilemeye rağmen ücretli çalışanlar başta olmak üzere dar ve sabit gelirli kesimlerin “geçim derdi” devam etmektedir.

TÜRK-İŞ tarafından otuz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması bir yandan çalışanların içinde bulundukları geçim şartlarını ortaya koyan önemli bir gösterge olmaya devam ederken öte yandan gıda fiyatlarındaki değişimin yönünü de ortaya

TÜRK-İŞ ve Türkiye İstatistik Enstitüsü (TÜİK) gıda endeksinin aylık değişimine bakıldığında birbirine paralel geliştiği ve son aylarda gıda fiyatlarının gerilediği görülmektedir.

 

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2017 Haziran ayı sonucuna göre;

 Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.508,35 TL,   Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.913,19 TL oldu.   

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.889,38 TL olarak gerçekleşti. 


* Gıda harcaması tutarı, yuvarlama nedeniyle, toplamda farklı olabilmektedir.

Araştırma, market ve pazar yerleri bizzat dolaşılarak elde edilen fiyatlar temel alınarak yapılan hesaplamaya dayanmaktadır.

TÜRK-İŞ hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 20 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 66 TL geriledi. Haziran ayında görülen bu gerilemeye rağmen, yılın ilk yarısı itibariyle artış tutarı sırasıyla 76 TL ve 248 TL oldu. Son bir yıl itibariyle fiyat değişimine bakıldığında ise gıda harcaması tutarındaki artış 158 TL ve yoksulluk sınırı tutarı 515 TL olarak hesaplandı. Bekar bir işçi için yılbaşından bu yana aylık net 1.404 TL olarak belirlenen asgari ücretle, tek bir çalışan için hesaplanan aylık yaşam maliyeti arasındaki fark günümüzde 485 TL olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Haziran 2017 ayında şöyle gerçekleşti: 

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,33 oranında geriledi.              

Yılın ilk yarısı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 5,32 oranında gerçekleşti.                     

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11,71 oldu.      

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,03 olarak hesaplandı.


   Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatları Haziran 2017 itibariyle     şu şekilde değişim gösterdi:

 

Süt, yoğurt, peynir grubunda; takip edilen ürünlerin fiyatlarında önemli bir değişiklik görülmedi. Ancak izlenen marketlerde ürün markalarına göre fiyat farkı -düşük de olsa- söz konusu olmasına karşın, şimdi bu farkın ortadan kalktığı ve neredeyse tek fiyat uygulandığı dikkati çekmiştir.

          

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; geçen ay fiyat artışı görülen kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay değişmedi. Sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) fiyatları bu ay da artmadı ancak önümüzdeki aydan itibaren ciddi bir fiyat artışı olacağı ifade edildi. Tavuk ile balık fiyatı (kültür balığı ağırlıklı olarak) bu ay değişmedi. Yumurtanın fiyatı bu ay tanede 3 kuruş artış gösterdi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları; nohut fiyatı biraz gerilerken diğerleri aynı kaldı.  

            

Yaş sebze-meyve fiyatlarında beklenen düşüş henüz yaşanmadı. Bunda ay boyunca devam eden yağışın etkisi fazla oldu. Geçtiğimiz ay 3,85 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3,89 TL oldu. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki yaygın ve mevsim ürünleri esas alındı, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketimi toplam miktarından hareket edildi. Geçtiğimiz ay ortalama 3,33 TL olan sebze fiyatı bu ay 3,42 TL olarak hesaplandı. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise geriledi ve bir önceki ay 4,81 TL olan fiyat 4,59 TL olarak hesaplandı.   

 

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay sadece makarnanın fiyatı arttı.   

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.