Havuzlardaki Göz Enfeksiyonlarına Dikkat

Havuzlardaki Göz Enfeksiyonlarına Dikkat

DENİZLİ Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kaya, yaz aylarında özellikle havuza bağlı göz enfeksiyonlarının arttığını belirtti.

A+A-

DENİZLİ Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kaya, yaz aylarında özellikle havuza bağlı göz enfeksiyonlarının arttığını belirtti. Efeksiyonlardan korunmak için temizliğinden emin olunmayan havuzlara girilmemesi konusunda uyaran Dr. Kaya, deniz gözlüğü kullanmak ve suya girmeden önce ve çıkarken duş almak gibi basit önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Kaya, sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi havuzların, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde, gözde ciddi enfeksiyonlara neden olduğunu açıkladı. Klorlama veya farklı dezenfeksiyon yöntemleriyle temizlenmemiş havuz sularından bulaşan bakteri, virüs ve parazit gibi etkenlerin, konjonktivit denen göz enfeksiyonuna sebebiyet verebileceğini ifade eden Op. Dr. Kaya, "Konjonktivitte batma, kızarıklık, yanma, çapaklanma, kapaklarda şişlik ve gözlerde sulanma, ağrı  gibi şikayetler olabilir. Ayrıca bu şikayetlere bağlı olarak görmede bulanıklık da olabilmektedir. Havuz suyundaki klor miktarı ve suyun pH seviyesi gibi etkenler de özellikle de kimyasal etkenlere bağlı gelişen konjonktivite oldukça önemlidir. Kimyasallara bağlı konjonktivitlerde genellikle kaşıntı, kızarıklık, batma, sulanma ışığa hassasiyet gibi şikayetler yaşanır. Alerjik bünyeli kişilerde sudaki klora bağlı reaksiyonlar da gelişebilmektedir. Bu nedenle bu kişilerin deniz gözlüğü kullanmaları, havuzdan çıktıktan sonra gözlerini bol suyla yıkamaları bu reaksiyonlara karşı gözleri korumada faydalı önlemlerdendir.

HAVUZA KONTAKT LENS İLE GİRİLMEMELİ

Vücut direnci iyi olmayanlarda, çok uzun süre havuzda kalanlarda ve özellikle de kontakt lens kullananlarda havuza bağlı göz enfeksiyonu olasılığının arttığını belirten Op. Dr. Kaya, "Kontakt lensler havuz suyunu içine emer ve mikropların lens gözeneklerine yerleşmesine neden olur. Bu nedenle havuza kontakt lensle girmemek göz enfeksiyonlarına yakalanmamak için çok önemli bir önlemdir. Havuzdan geçen enfeksiyonların büyük kısmı bulaşıcılık özelliği gösterir. Bu nedenle hasta kişinin göz salgılarına temas etmemek gerekir. El hijyenine dikkat edilmeli, havlular ortak kullanılmamalı, göz damlalarını göze temas ettirmeden kullanmalıdır. Aynı damlayı birden fazla kişinin de kullanmaması hastalıktan korunmada önemlidir" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.