Hades ve Kerberos Ait Olduğu Yerde

Hades ve Kerberos Ait Olduğu Yerde

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunana Pamukkale'nin yanı başındaki Hierapolis Antik Kenti'nde yapılan kazılarda 2013’de meydana çıkarılan Cehennem Kapısı, restorasyon çalışmaları çerçevesinde ilginç bir projeye ev sahipliğinde bulundu.

A+A-

DENİZLİ (AA)  Antik Yunan'daki pagan inanışına göre ölülere hükmetmiş olan ve yer altı tanrısı olarak da tanınan Hades ve onun bekçisi 3 başlı köpeği Kerberos'un Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti'ndeki eserlere bakılıp  yapılmış olan mermer heykeli, Cehennem Kapısı'ndaki kaideye getirildi.

Kaynaklara Göre Yerleştirildi

Antik kaynaklarda kapının önünde yer aldığı ortaya çıkan ve halen boş olan kaidelere gerçeğine uygun heykelin koyulması  amacı ile çalışma yürüten kazı heyeti, kazılardan çıkan Hades ve üç başlı köpeği Kerberos'a ait heykel parçalarını dikkate alıp üç boyutlu bir modelleme yaptı.


Bölgedeki eserlerin mermerlerinin alınmış olduğu Afyonkarahisar'daki ocaklardan çıkarılmış olan mermer ile lazer tarayıcı ve üç boyutlu yazıcılar kullanılıp yapılan 3 metrelik heykel, Cehennem Kapısı üstünde bulunan kaidesine yerleştirildi.

Restorasyon çalışmalarından sonra ziyarete açılacak olan heykelin, Hierapolis'te "Plütonyum" olarak da tanımlanan Cehennem Kapısı kısmının cazibesini artıracağı düşünülüyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.